Две знакови дела за убийства влизат в съдебната зала

Окръжен съд – Кюстендил насрочи разпоредителни заседания по 2  знакови дела за умишлени убийства, след като прокуратурата внесе обвинителните актове.

Разпоредителното заседание по делото за убийството на 33-годишния кюстендилец Валери Дъбов от 17.02.2019 г. и опит за убийство на други двама мъже е насрочено за 9 септември тази година. Окръжна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 19-годишния Алекс Анков за убийството на 33-годишния кюстендилец и нараняване и на други лица при среднощно меле между роми и посетители в заведение в центъра на Кюстендил. След престъплението дни наред в града имаше митинги и протести.

Обвиняемият Алекс Анков принадлежи към известната не само в Кюстендил фамилия Гольовци, живееща в  ромския квартал „Изток”. Представителите й са известни със саморазправи по повод възникнали инциденти. Именно мъж на тази фамилия предизвика скандал в заведението “Иридиум”, при който последва кървавата свада. Идването на органите на полицията на мястото на разразилия се инцидент преустановило по-нататъшната ескалация. При мелето смъртоносно е прободен с нож 33-годишният Валери Дъбов. От действията на обвиняемия Алекс Анков пострадаха и други двама.

Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият дава лаконични обяснения, застъпвайки защитната си позиция за уплаха и предприети отбранителни действия. Делото ще се гледа от 5-членен състав с двама съдии и 3-ма съдебни заседатели. Ако бъде доказана вината му, той може да получи от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Понастоящем той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Разпоредителното заседание по делото за убийството на пенсиониран миньор от село Мламолово, община Бобов дол, пък е насрочено за 27.08.2020 г. Окръжна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Детелина Василева (на 29 години) за извършено от нея умишлено убийство – престъпление по чл. 115 от НК. Пострадалият Пламен Йонев живеел сам в къщата си в с. Мламолово. На 08.11.2019 г. поканил двама негови приятели и Детелина, с която по-рано се договорили за предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане.

Когато гостите му се разотишли, Пламен Йонев предложил на обвиняемата да остане. Докъм 2 часа през нощта тя седяла на стол, докато той се разположил на леглото. От изпития по-рано алкохол мъжът за кратко заспивал, а след като се събуждал, обиждал и се заяждал с Детелина Василева, заплашвал, че ще я бие. След като тя му отказала полов акт, й казал да тръгва, като й дал два лева за билет. Тя му обяснила, че навън е тъмно и студено и трябва да изчака до сутринта, когато ще има автобус.
Поведението на Йонев и фактът, че посред нощ трябва да напусне къщата му, при това без да е получила договорените двадесет лева, заради които останала, изнервили обвиняемата Василева. Тя взела намиращия се на масата нож и нанесла с него удар в областта на гърдите на пострадалия. От силата на удара острието влязло в тялото му до дръжката. Мъжът станал от леглото и сам извадил ножа от раната. Обвиняемата се изплашила и избягала навън.
На следващата сутрин бездиханното тяло на пострадалия било открито от негов приятел. Пристигналият на място лекарски екип констатирал смъртта на Йонев. От заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че нанесеното на мъжа прободно-порезно нараняване в гръдния кош предизвикало масиран кръвоизлив, последван от остра сърдечна недостатъчност. Това довело до смъртта на пострадалия.
Делото ще се гледа в състав съдия и двама съдебни заседатели.

ГЕРГАНА ИВАНОВА


Алекс Анков по време на мярката за неотклонение пред Кюстендилски окръжен съд

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *