Две известни фамилии от Долно Осеново вдигнаха пищна сватба на децата си със заря, дарове от злато и 20 000 лв. за старт на съвместния семеен живот

С пищна сватба, съобразена с всички особености на местната традиция, две известни фамилии от симитлийското село Долно Осеново – Емилия и Юлий Сиракови и Галя и Антон Крушови, се сродиха. Децата им Силвия Сиракова, която работи като счетоводител в ОУ “Св. Паисий Хилендарски” в селото, и Кристиян Крушов, треньор на местния детски футболен отбор, се ожениха, а събитието бе ознаменувано с голямо празненство, в което никой от Долно Осеново не бе пропуснат. Бащата на младоженеца А. Крушов работи в Португалия и пристигна специално за сватбата.
Празничният ден стартира още от 8 ч. сутринта, когато нагиздени и пременени, родителите на младоженеца и брат му Илиян заедно с младоженците посрещнаха роднини и приятели. Към 10 ч. всички се отправиха към кумовете. Вече напълно окомплектована, групата сватбари се събра на площада и се отправи към тържествената арка, изградена специално за брачната церемония, за да присъстват на ритуала.
Булката Силвия бе поведена от баща си Юлий Сираков, двамата преминаха по бялото платно под шпалир, направен от шаферите с разноцветни балони в ръце. Нетърпелив я очакваше мъжът на сърцето й Кристиян Крушов, двамата си казаха заветното “да” и скрепиха брака си с подписите си пред очите на кумовете – брата на булката Владимир и съпругата му Ирина Сиракови. Ритуалът се водеше от бившата директорка на училището в с. Долно Осеново Людмила Цикловска, която в момента работи като старши експерт средно образование в РУО – Благоевград.
След официалната част сватбарите се отправиха към дома на булката за най-любопитното събитие – да видят чеиза, който майка й Емилия е събирала много години – от деня на раждането на дъщеря си. Силвия получи като дар жълтици и много златни пръстени от родителите си и двете си баби, а зетят бе дарен от тъщата с масивен златен ланец, златна гривна и други скъпи дарове.
Двете големи фамилии спазват стриктно местната традиция и както тя повелява, в продължение на седмица преди сватбата стотици гости посетиха дома на булката, за да видят чеиза и да поднесат своите подаръци. Сметката на младоженците набъбна с почти 20 000 лв. под формата на дарения от близки и роднини за старта на семейния им живот.
Новобрачното семейство даде старт на веселбата веднага след ритуала, като поведоха и първото хоро, извило се от стотиците сватбари. Цял ден в Долно Осеново работеха заведенията, където се приготвяха сватбени трапези и всички можеха да похапнат от домашните супи, кебапи, скари и други вкусотии.
Гости на сватбата на Силвия и Кристиян Крушови бяха всички учители от училището в селото, както и банкери от Симитли, колеги на баща й от Горското в Благоевград и цялото село Долно Осеново.
Сватбарите се забавляваха от сърце през целия ден, а след залез слънце пъстроцветна заря озари небето и отбеляза края на празненството.
СОНЯ НИКОДИМОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Anka

    Бъдете много щастливи и все така да се обичате! Сватбата беше чудесна, всичко беше перфектно организирано от младите!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *