Две кандидат ваксини срещу COVID-19 показаха добър имунен отговор при хората

Две кандидат ваксини срещу COVID-19, едната китайска, другата британска, се оказаха безопасни за хората и предизвикаха силна имунна реакция в двете отделни клинични проучвания, според медицинското списание „Lancet“.

Първото проучване е направено сред над 1 000 възрастни във Великобритания и резултатите показали, че ваксината предизвиква образуването на „силни антитела и Т-клетъчен имунен отговор“ срещу новия коронавирус. Отделно клинично изпитване в Китай сред над 500 души установи, че повечето доброволци са развили широк имунен отговор с антитела. Резултатите и от двете проучвания бяха публикувани в „Lancet“.

Китайската ваксина носи името Ad5-nCOV и е разработена от „CanSino Biologics Inc“. В статията на „Lancet“ се посочва, че е необходима трета фаза на изпитванията, за да се потвърди дали предпазва от SARS-CoV-2 инфекция, предава Радио Китай. 

Британската ваксина е наречена AZD1222. Тя е разработена съвместно от „AstraZeneca“ и учени от Оксфордския университет. Авторите на британското проучване казват, че ваксината трябва да бъде тествана допълнително. Настоящите резултати се фокусират върху имунния отговор, измерен в лаборатория. Необходими са още изпитвания, за да се потвърди дали ваксината ефективно предпазва от инфекции.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *