Две огнища на Ковид в Кюстендил, разкриват второ отделение за лечение на заразените

Две са огнищата на разпространение на Ковид-19 в момента в Кюстендил, това са частна фирма в града и ЦНСТ на деца до 18-годишна възраст.

„Ситуацията в Кюстендил е притеснителна, за съжаление градът е на първо място по брой заболели с коронавирус на 100 000 души – 246.1, което е най-голямото в страната.

Решението на Областния оперативен щаб е да се наблюдава ситуацията, знаете каква е националната политика за налагане на противоепидемични мерки, смятаме, че в заповедта на министъра на здравеопазването има достатъчно санкции, достатъчно място да се реагира гъвкаво. Наблюдаваме обстановката и при положение че нараснат още случаите, ще наложим други противоепидемични мерки”, коментира областният управител Виктор Янев.

„Наблюдава се изключително голям ръст на хората, които идват със симптоми в спешно отделение, както и ръст на броя на хоспитализациите“, заяви шефът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков. Това е и причината да се отвори и второ Ковид отделение с още 40 легла, тъй като първото, което е с 50 легла, се напълни.
Доктор Величков обясни, че около 95% от пациентите, които биват приемани, са с дихателна недостатъчно и с нужда от кислород. „Скоростта на нарастване на случаите е огромна в сравнение с месец ноември, когато също имахме много болни. Имаме по 7-8 души, които се приемат на ден в тежко състояние, което е силно обезпокоително. Бройката и на новозаразените, и на тези в тежко състояние върви с една бърза скорост, каквато не сме имали от пролетта на миналата година досега“, обясни д-р Величков.
„Хората трябва да разберат колко тревожна е ситуацията в момента и че личната отговорност на всеки един е огромна, трябва да се пазим взаимно“, подчерта директорът на болницата в града.

41 са новите положителни проби на Ковид-19, регистрирани през изминалото денонощие в област Кюстендил. Най-много са новозаразените лица в община Кюстендил – 33, по останалите общини са: Дупница – 3, Невестино – 2, по един нов случай има в Рила, Кочериново и Бобошево, съобщават от Областния кризисен щаб.

В Ковид отделението на болницата в град Кюстендил са хоспитализирани 56 души. Двама пациенти са интубирани и в реанимация, по-голяма част от останалите пациенти са на кислород.

През изминалото денонощие е починал 78-годишен мъж от община Кюстендил. Лицето е имало придружаващи заболявания.

ГЕРГАНА ИВАНОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *