Две предложения участват в конкурса за проект на АМ „Струма“ в участъка Крупник – Кресна

Две предложения участват в конкурса за изработването на разширен идеен проект с парцеларен план за АМ „Струма“, лот 3.2. в участъка между Крупник и Кресна – лявото платно, с приблизителна дължина 23,8 км и обходния път на Кресна – част от дясно платно, който е около 5,45 км., съобщават от АПИ.

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира открит конкурс за изработването на трасето през Кресненското дефиле през ноември миналата година. Целта е да се придобие разширен идеен проект, подробно геодезическо заснемане и инженерно-геоложко проучване и парцеларен план за този участък от автомагистралата, въз основа на който впоследствие ще може да се възложи проектирането на фаза технически проект и строителство на лявото платно на АМ „Струма“ в участъка между Крупник и Кресна и на обходния път на град Кресна – част от дясно платно.

Предложенията на кандидатите, при запазване на тяхната анонимност, ще бъдат разгледани и оценени от експертно жури, номинирано от браншовите организации и академичните среди – Камара на строителите в България, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, Българска браншова камара „Пътища“, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките и др.

Постъпилите конкурсни проекти ще бъдат оценявани по предварително обявена методика. Комплексната оценка включва икономически и технически показатели. Като икономически е включена проектната стойност на строежа.

По технически показатели най-високо ще бъде оценен проектът, който предлага най-благоприятното техническо, максимално безопасно и устойчиво проектно решение. В оценката са включени технически показатели като общата дължина на участъците с надлъжен наклон по-голям или равен на 4%; общата дължина на тунелите с дължина равна или под 400 м и др.

Геоложкият анализ на терена през който ще премине трасето е изключително важен компонент при подготовката и реализирането на сложен инфраструктурен проект, какъвто е лот 3.2 на АМ „Струма“. Поради това акцент е поставен на броя извършени сондажни изработки в тунелните участъци и в тези с дълбоки изкопи и високи насипи.

Конкурсът се провежда с присъждане на награди за участниците. Наградният фонд е 2 500 000 лева за 3 награди – за първо място – 85 %, за второ – 10 % и за трето – 5 %. Наградният фонд дава правото на възложителя проектът да бъде използван.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *