Две седмици след старта на учебната година учители от петричка гимназия изригнаха с отворено писмо: Директорката Т. Георгиева е с изчерпан лимит, заради арогантното й поведение и злоупотребите с власт настояваме да се оттегли

Експерти от РУО влязоха на експресна проверка, набедената шефка твърди: Всичко това е една инсценировка от група хора със слаба трудова дисциплина

Учители от петричката Профилирана гимназия „П. Яворов“ изригнаха срещу методите на управление на директорката на училището и настояха тя да се оттегли. С отворено писмо до министъра на образованието, с копие до РУО, кмета на община Петрич, СБУ, училищното настоятелство и обществения съвет на училището, подписано от група учители, те изказват тревогата си от липсата на управленски качества на директорката Таня Георгиева, което според тях създава риск за нормалното протичане на учебния процес и успешно реализиране на основната мисия – обучение и възпитание на учениците.

В подкрепа на това написалите писмото излагат общо 20 аргумента. Те твърдят, че директорката няма цялостна визия за развитието на училището, липсват й управленски качества – всяко решение се взема, отменя се и се дискутира на следващи съвети, обвиняват я и в арогантно отношение към ученици, учители, помощен персонал, използване на обидни квалификации като „изпуснат випуск“, „за нищо не ставате“, липса на прозрачност и ясна кадрова политика.

„За учебната 2019/2020 г. бяха обявени 7 работни места, като за повечето от тях имаше повече от един кандидат. На същите места са назначени колеги без провеждане на ясна процедура по подбор. За учебната 2018/2019 г. учениците в 11 клас нямаха английски език поради липса на учител. Цялостното управление се крепи не на градивност, креативност и работа в екип, а на доноси и интриги, делене на млади и стари, и на групи по субективни причини. Наред с това липсва съпричастност. Когато колеги търсят някаква информация от нея, винаги получават отказ. За всяка помощ, разяснения или информация се обръщат към заместник-директора, защото отговорът на директора обикновено е: „Няма яснота”, се посочва в писмото.

Написалите го твърдят и че директорката често била в командировки и отсъствала по време на учебни занятия. За последните шест месеца я нямало повече от половината време, като почти всички отговорности и задължения били поемани от учителите и зам. директора. Така в училището имало сформирани 29 комисии, в които са включени всички учители, без да се дават инструкции, цели, критерии за дейността им, както и осъществяване на контрол на работата им.

Подателите на отвореното писмо считат и че ръководителят на учебното заведение злоупотребява с властта си – оказва натиск на новопостъпилите учители и такива с договори по чл. 68 от КТ да подкрепят нейните решения, липсва прозрачност при представяне на финансов отчет – дадена е крупна сума за окабеляване, без изобщо да се подменяна инсталация, неясни приходи от вторични суровини, дограма /количество, цени/, продадени ДМА. Освен това се твърди, че не се изплащат възнагражденията на комисиите по оценяване на изпитните работи, а квесторите на олимпиади, които се провеждат в неработен ден, директорката компенсирала с 1 ден отпуск, което било абсолютно забранено от КТ. Така, излагайки мотивите си, подателите на писмото считат, че г-жа Георгиева е с изчерпан лимит на доверие и настояват тя да се оттегли от поста.

Репортер на „Струма“ се свърза с директора на училището. Таня Георгиева отказа да коментира обвиненията с думите: „Всичко това е една инсценировка от група хора със слаба трудова дисциплина!”.

По повод писмото експерти от Регионалното управление на образованието влязоха в Профилираната гимназия. Очаква се резултатите да станат ясни другата седмица.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Педагог

    Тази жена в близките дни ще бъде дисциплинарно уволнена, понеже не послуша съвета на кмета Бръчков да си подаде доброволно заявление за напускане с парично обезщетение и с учителско място в друго училище. Манията, егото, инатът и вкопчването във властта ще и изиграят лоша шега, понеже накрая ще остане без пари и без работа. Кметът вече се е погрижил нито един директор в Петричка община да не я назначи на учителска длъжност. Хората казват: кой каквото си направи сам и Господ не може да му направи… Амин! За по-светло бъдеще на петричката гимназия!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *