Топ теми

Двоен аршин! Читатели звънят в „Струма: Добре е, че цялата държавна машина бе впрегната в спасяването на Вл. Каролев, но защо не го направиха и за изчезналия на Картала сноубордист?!

Спасителната акция за откриване на финансиста Владимир Каролев под връх Малка Тодорка в Пирин, в която бе впрегната цялата държавна машина, провокира вълна от читателски обаждания във вестник „Струма“ с препратка към неуспешното издирване на 34- годишния сноубордист, който изчезна преди месец и половина в лавинна зона в района на местността Картала над Благоевград и от 21 март е в неизвестност. Недоволството на хората е породено не от спешната реакция в случая с Каролев, а заради двойния аршин, който прилага държавата към пострадали при подобни инциденти. Няма лошо, че министърът в оставка К. Ангелов и шефът на „Пирогов“ лично дойдоха в Разлог заради инцидента с Каролев, както и че за ВИП пациента пратиха специално оборудвана линейка на правителствена болница заедно с реанимационен екип, но защо никой в държавата не се задейства при инцидента със сноубордиста, изчезнал край писта Картала над Благоевград, питат читатели на „Струма“.

Оказва се, че липсата на апарат за издирване на мобилни телефони, чиято стойност е около 200 000 лв., е причината младият мъж, изчезнал със сноуборда си в първия ден на пролетта, все още да не е открит и вече месец и половина трупът му е някъде под снега. Заявка за закупуване на такъв уред е направена от Планинската спасителна служба към БЧК още преди 3 г., но са получили отказ с обяснение, че е твърде скъп и ползването му става при  специализиран режим, и то само от специалните служби.

„Ако в края на март разполагахме с такъв апарат, за около час той щеше да се донесе от София, ние щяхме да сме обучени за работа с него и в рамките между 1 и 3 часа момчето щеше да бъде локализирано по телефона и акцията щеше да приключи още същата вечер. Сега вече, като не работи телефонът му, всяка апаратура е без значение“, коментира Георги Ботев, ръководител на Планинската спасителна служба в Благоевград. Той обясни, че спасителите продължават да правят мониторинг в местността Картала и през ден- два обикалят района с улеите, в които се предполага, че е затрупан 34-годишният сноубордист, но издирването продължава да е затруднено, тъй като на  някои места има снежни козирки, на други снегът е по 2,5 метра, а районът от няколко хектара е с морени, с дупки и клекове, повечето все още под снежна покривка.

Припомняме, че в нощта на изчезването на сноубордиста близките му бяха принудени цяла нощ да обикалят институциите заради задължителни съгласувателни режими за получаване на разрешение от прокуратурата чрез мобилния оператор да се локализира мястото на пострадалия по сигнала, който все още излъчваше телефонът му.  Заради тези тежки процедури се загуби много ценно време, в което телефонът успешно можеше да бъде засечен. Точно там беше мястото на държавните институции да се намесят и процедурата да се разреши по спешност, но това не беше направено. Щеше ли да се процедира така мудно, ако се касаеше за някой известен човек, питат хората.

Георги Ботев коментира, че сравнение на спасителните акции на Картала и под Малка Тодорка не може да се прави, най-малкото заради коренно различните метеорологични условия. „Като стана инцидентът на 21 март, само за 2 часа горе (б. р. в местността Картала) бяхме над 25 спасители от Планинскта служба и от пистовата спасителна служба, като в това число не слагам приятелите на момчето, които не са обучени и подготвени за такива издирвания. Сега над Банско времето бе тихо и спокойно, а през март на Картала имаше буря със снеговалеж ,въпреки това работихме до 1 ч. през нощта, като на следващата сутрин излязохме отново към 8,30 ч. В Планинска спасителна служба 50 % от състава са доброволци и не гледаме хората кой какъв е. При подаден сигнал преценяваме условията за степента на опасност за спасителите. Ако тя не е животозастрашаваща, реагираме веднага, без значение кой е и къде е, като, ако се налага, веднага търсим съдействие от други отряди и работим в партньорство с пожарната и полицията. Проблемът в случая е липсващата техника. Постоянно пускаме документи с искане за закупуване на техника, но отговорите най-често са липса на финанси. За екипировката и поддръжката разчитаме основно на дарения и лични средства. За жалост в България отношението към доброволците като цяло от страна на държавата е никакво. Нямаме един закон за бедствията и авариите, който да урегулира нещата, и сме в абсурдната ситуация спасителите да си пускат неплатен или платен отпуск, за да се включват в акциите“, разкри ръководителят на благоевградските планински спасители. Г. Ботев и коментира, че случаят с неоткрития вече месец и половина 34-г. сноубордист в района на Картала не е прецедент. Имало е издирвания на изчезнали хора през ноември или декември, които се намират чак в края на май или през юни на следващата година.

„Няма техника, която да засече тяло, затрупано в продължение на дни под снега. Единствено кучето търси човека по миризмата му, всяка друга апаратура засича индикации от различни датчици или телесна температура, затова е жизненоважно използването на такава техника в първите часове след изчезването, когато и вероятността да открием човека жив е най-голяма“, коментира Г. Ботев.

Защо държавата не е отделила 200 хил. лв. за ценния апарат, който би спасил десетки животи, остава въпрос без отговор…

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

 1. [email protected]

  Поръчков кенеф сте струма жълтура…
  Като ви кажат истината, че сте жълт поръчков кенеф триете коментари.
  Поръчкова псвевдо журналисткa
  П. С. Тоя дето трие да яде смрадливи лайна.

  Отговори
 2. д-р Байхуй

  Защо ли? Ами защото уж всички сме равни пред закона и при плащането на данъците, ама при харченето на тези данъци има по-равни връзкари, т.нар. “ВИП персони”, макар че никой не знае кой и за какви заслуги ги е титулувал така, и простолюдието, което има право само да бачка, да плаща масрафа на оялите се тунеядци на високи постове и да псува под мустак и вечер под юргана. Ако бяхме “бяла държава” сега бившият министър и шефа на “Пирогов” трябва да платят от джоба си целия масраф за линейката, екипите и всичко останало по обслужване на “безценния” им приятел – тупан!

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *