Двойно увеличение на безработицата от началото на годината в Разлог и Банско, от 1112 съкратени в сферата на хотелиерството само 409 започнали работа

Двойно увеличение на безработицата се наблюдава в общините Разлог и Банско за периода от началото на тази година до края на август. Това показват систематизираните данни на Бюрото по труда в Разлог. Цифрите показват спад от пет пункта на  безработицата в сравнение с отчетената към края на април, когато е била 25%. Към края на август равнището на безработица за четирите общини – Разлог, Банско, Белица и Якоруда, е 19.9%, а регистрираните безработни лица са 5090. Въпреки лекия спад цифрите показват, че в сравнение с отчетените към края на август 2019 година има почти двойно увеличение на безработицата в общините Разлог и Банско, които се оказаха най-засегнати от пандемията от коронавирус.

Регистрираните безработни към 30 август на тази година са с 1458 повече в сравнение със същия период на миналата година, като увеличението е предимно от прекратени трудови договори в сферата на туризма. Към момента въпреки предстоящия зимен сезон няма обявено нито едно ново свободно работно място в сферата на туризма, което е нетипично, тъй като традиционно по това време на годината работодателите в различните сектори активно започват да заявяват свободни позиции и да търсят персонал за зимата. Сега обаче се очаква това да стане едва в началото на декември.

„По отношение на това дали отново се наемат лица за работа в сектор туризъм нашите очаквания са през месец декември да има по-засилен интерес от бранша и тогава да се увеличат заявките за свободни работни места. В момента в сферата на хотелиерството и ресторантьорството се наблюдава търсене за камериерки, готвачи, сервитьори, бармани и работник в кухня“, коментира Марияна Тренчева, директор на Бюрото по труда в Разлог.

Притеснително е и това, че от началото на годината към 30 август броят на регистрираните безработни надвишават обявените от работодатели в района свободни работни места.

1859 е общият брой на освободените от работа и регистрираните в Бюрото по труда лица към 1148 обявени свободни позиции, от които 820-ма заети.

Три са секторите, където безработицата се е увеличила значително и са най-потърпевши от върлуващата вече шести месец пандемия. Логично в сферата на хотелиерството, която е водещ отрасъл в региона, са търсени и заявени най-много свободни позиции – 558. От тях заети са 409, което означава, че са останали 149 вакантни места, които са много малко в сравнение с освободените от работа и регистрирани на борсата през периода общо 1112 лица. Не е ясен обаче броят на реално останалите без работа в региона, тъй като голяма част от тях са потърсили препитание по  морето, други са заминали за чужбина, а трета група са лица от други области и не са регистрирани в Бюрото по труда в Разлог, а по места.

В преработващата промишленост цифрите също са показателни. При заявени от работодатели 210 места са заети 162, а останалите без работа и регистрирани като безработни наброяват 406. В сектор търговия и ремонт на автомобили картината е същата – при заявени 107 места са заети 72, а 341 са освободените лица.

Какво ще покаже статистиката към края на септември и дали ще има спад или ръст в безработицата, ще стане ясно, след като обобщените данни бъдат официално обявени от Агенцията по заетостта.

Обобщените данни към края на месец август показват, че безработицата в региона е 19.9%, като най-високо остава равнището в общините Белица и Якоруда, но в сравнение с предходни години разлика почти няма. В община Белица е отчетена 35.5% безработица с регистрирани 1454 безработни лица, следвана от община Якоруда с 28.9% и 1410 безработни. В Разлог и Банско процентът е значително по-нисък, но в сравнение с предходните години безработицата там се е увеличила почти двойно. За община Разлог равнището на безработица е 13.5% с 1328 регистрирани безработни лица, а за община Банско – 13.4% с 898 безработни.

Все още не е обявено и провеждането на станалата традиционна трудова борса, която се организира ежегодно в средата на октомври. Такава ще се организира, ако бъдат подадени заявки за свободни позиции в сферата на туризма.

Иначе Агенцията по заетостта продължава да приема заявления по различните мерки, насочени в подкрепа на бизнеса и за стимулиране на работодателите за разкриване на нови работни места. Част от тях са насочени към разкриване на работни места за младежи до 29-годишна възраст, а друга – към наемане на безработни лица. Продължава и мярката 60/40, насочена към запазване на заетостта.

Стимул през следващата година ще получат и общо 2223-ма безработни младежи до 29 години, завършили висше образование и без трудов стаж по специалността. Основно се търсят млади хора, завършили право, където местата са около 300, около 200 са за икономически, финансови и счетоводни специалности, 150 в сферата на администрацията и управлението, 300 в областта на социалните дейности, над 230 за завършилите архитектура, строителство и геодезия, и над 120 за информатика и компютърни науки.

За Благоевградска област са утвърдени 112 свободни работни места за младежи. Те са за териториалните поделения на НОИ, НАП, дирекция „Социално подпомагане”, бюрата по труда, Служба по геодезия, картография и кадастър, РДНСК, Природен парк „Беласица“, териториалните поделения на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, и други. За да се възползват, младежите трябва да са регистрирани в бюрата по труда като заети, търсещи работа или като безработни.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *