Дебатът за мръсния въздух в Перник се разгаря, едни искат затваряне на ТЕЦ-а, други контраатакуват: Тогава вместо един ще пушат 40 000 комина!

Нови автоматични станции за измерване на запрашаемостта на въздуха в Перник иска Емилия Димитрова. Според нея съоръженията в миньорския град са поставени така, че не дават ясна представа какво е замърсяването.

„Необходима е автоматична станция на кръстовището на Иван Пашов, където се пресичат два главни пътя и трафикът е много натоварен. Освен това е добре да се постави и в „Калкас“, за да се следи дали има замърсяване от комините на ЕСДЦ“, настоява Димитрова.

Жената страда от астма. Тя живее в квартал „Иван Пашов“ и твърди, че не може да си отвори прозореца заради неприятни миризми и прах. Димитрова е завършила специалност „Хидростроителство“ във ВИАС и дълги години е работила в РИОСВ и Министерството на околнатасреда и водите. Активен защитник е на каузата за чист въздух в миньорския град.

Инициаторът на протестите срещу замърсяването на въздуха от ТЕЦ „Република“ Валентин Пешев вчера е заснел пушеци от комина на централата, като твърди, че вечерта в неделя от смрад не можело да се диша в квартал „Иван Пашов“. „Страхотно безотговорни институции“, гневи се Пешев.

Не всички обаче са на мнението на Пешев. Лиляна Иванова смята, че дори и хипотетично централата да бъде затворена, тогава вместо един комин ще пушат 40 000 и въздухът ще бъде много по-мръсен.

Василка Благоева пък опровергава разпространяваните слухове за лоши миризми от централата. „Не знам на какво ви мирише, аз живея близо до ТЕЦ-а и нищо не ми мирише… на вас все ви мирише.То като погледнеш, и от къщите мирише, като се отопляват на въглища и дърва”.

За проблемите с чистотата на въздуха в Перник са сезирани всички държавни институции, имащи отношение към опазване на околната среда и водите и здравето на хората. Декларация на общинските съветници е изпратена и до държавния глава и премиера.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *