Деветима нови занаятчии се регистрираха в Кюстендил

Деветима са новорегистрираните занаятчии в Кюстендилско, сред тях са фризьори, шивачи и майстори на ръчно изработени мебели, обяви Даниела Стоянова – председател на Занаятчийската камара. Тя добави, че вече е факт online платформа за занаятчии, земеделски производители, малки и средни предприятия с данни и снимки с цел по-лесно търгуване на продукцията. На платформата са качени и данни за занаятчии от Северна Македония. Засега около 740 са членовете на РЗК – Кюстендил.
През месец февруари 2020 г. заедно с Културен дом на община Владишки хан, Сърбия, започват работа за развитието на малките населени места. Предвижда се разширяване на работата с местните читалища, като се организират събори със занаяти с участието на кулинарни майстори в трите села Пиперков чифлик, Коняво и Драговищица.

По думите на Даниела Стоянова през миналата година няма заличени занаятчии, има интерес към развитието на по-модерните занаяти, които носят повече приходи. ”Има засилен интерес към изработването на керамични изделия. Има занаятчия в областта на ножарството, упражнявал занаята в Бургас, сега е тук и иска да го практикува в Кюстендил, да обучава деца в този изчезващ занаят“, подчерта тя.

Стоянова припомни, че по принцип повечето занаятчии са самонаети лица, с изключение на тези, които обучават чираци или калфи, малък процент имат наети работници.
„Трудностите при занаятчиите не са малко, на първо време намаляването на ползвателите на услугите поради трудова миграция или миграция в чужбина, най-вече от страна на младите хора, затруднява упражняването на занаятите”, смята Даниела Стоянова.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *