ДЕЖАВЮ! Скандали за невписана ипотека за банков кредит от 800 000 лв. „катурнаха” от поста служителката в имотния регистър Капка Хаджигаева

Експертът в благоевградската служба по вписванията Капка Хаджигаева е уволнена дисциплинарно. Заповедта й връчил лично директорът на Агенцията по вписванията, който пристигнал изненадващо от София и я поставил пред свършен факт.

Отстраняването на служителката става след сигнали за драстични нарушения при водене на имотния регистър. Един от фрапантните пропуски е невписана ипотека по банков кредит от 800 000 лв. Заради просрочване на плащанията срещу кредитополучателя било образувано изпълнително дело, но се оказало, че такава ипотека не фигурира в регистъра, което изправило на нокти частния съдебен изпълнител. Заформил се голям скандал, който приключил без сериозни последствия, тъй като забравената ипотека била вписана и банката извадила голям късмет, че клиентът не се усетил и не е продал имота си. Заради този пропуск на Капка Хаджигаева е наложено дисциплинарно наказание „последно предупреждение за уволнение“, което важи една година, през която следвало да бъде изключително внимателна и изрядна в работата си.

След около месец обаче допуснала нова грешка при имотна сделка с гараж, за който издала удостоверение, че е без тежести и собственикът е един. Това обаче не било така, тъй като право на ползване имали неговите родители, което убягнало на служителката. Пропускът обаче бил забелязан от адвоката на кандидат-купувача, бивш съдия, който подал жалба в Агенцията по вписванията, че получава документ с невярно съдържание.

Потърсихме Капка Хаджигаева да коментира защо е уволнена, но тя не пожела да представи своята версия и заяви, че повече няма намерение да се занимава с тази агенция.

Попитахме официално и Агенцията по вписванията относно причината за уволнението на служителката в имотния регистър. Отговорът, който получихме от пресаташето Илияна Жотева, беше, че това е вътрешна информация и няма да коментират.

Капка Хаджигаева беше дисциплинарно уволнена и през лятото на 2013 г., тогава получихме точна и коректна информация за причината от две управленски нива без никаква пречка. Първо тогавашната шефка на Регионалната агенция по вписванията в Благоевград Адриана Мелниклийска обясни, че служителката не е спазила основни правила при водене на имотния регистър и е уволнена за системни и груби нарушения на трудовата дисциплина. След това лично изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Юлиян Митев огласи част от тях след запитване на „Струма“. Едно от фрапантните нарушения тогава беше вписването на нотариален акт, при който Красимир Иванов вместо купувач е написан продавач. Хаджигаева е разменила страните при вписване на възбрана върху недвижим имот, като кредиторът е въведен като длъжник, а длъжникът – като кредитор, което опорочило вписването и то е с невярно съдържание. При вписване на нотариален акт като страна по сделката като продавач е въведен пълномощникът на собственика София Анталавичева. Служителката е вписала възбрана върху имот месец след писмената молба на частния съдебен изпълнител Георги Цеклеов, вместо това да стане незабавно. Молбата е постъпила на 12 септември 2012 г., а е вписана на 19 октомври 2012 г., т.е. почти месец имотът на длъжник не е бил възбранен, през което време той е имал обективна възможност да го отчужди.

На 11 октомври 2012 г. служителката е допуснала две нарушения. Не е въвела идентификатор при дарение на недвижим имот в Благоевград с площ от 345 кв.м, както и при възбрана върху 4-ия етаж от масивна пететажна административна сграда с площ от 419 кв.м.

На 12 октомври при вписване на договорна ипотека не е въвела длъжниците – Мохарем Хаджи и Пимбе Хаджи. При вписване на дарение на недвижим имот е прекръстила собственичката Вяра Ангелова на Петрова. Грешката във фамилията е довела до невъзможност за разпореждане с имота. На 19.10.2012 г. при вписването на нотариален акт за собственост не е въвела едноетажна жилищна сграда, собственост на Радостина Германова и Георги Германов.

Погрешно изписано име е открито и в договор за покупко-продажба на 6 поземлени недвижими имоти. В раздел „Страни” вместо „Спаса Георгиева Давидкова” е изписано „Спаса Георгиев Давидков”, като грешката при изписването на имената на единия продавач е допусната от служителката Капка Хаджигаева.

Тогавашният директор Юлиян Митев не само че освети нарушенията, но и коментира, че те са предизвикали изкривяване на достоверността и сигурността на поддържаната чрез публичния имотен регистър информация, и са довели до издаване на удостоверения за вписвания, отбелязвания и заличавания с невярно съдържание. Фрапантни нарушения като грешно вписани страни по имотните сделки, объркани били купувачът и продавачът, неправилно посочени идентификатори на имотите бяха установени, когато начело на Регионалната агенция беше Красимира Тагарева, заради което през декември 2012 г. бе уволнена. Впоследствие дисциплинарното уволнение бе отменено от съда и тя бе обезщетена. Капка Хаджигаева също бе възстановена на работа със съдебно решение на процесуално основание заради пропуски при изготвяне на уволнителната заповед.

Нищо чудно ситуацията да се повтори.
БЕТИНА ГЕОРГИЕВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *