„Дейли мейл“: Ваксината срещу морбили, заушка и рубеола може да ни предпази от Covid-19

Ваксината срещу морбили, заушка и рубеола може да предпази от Covid-19, като засили имунната система и намали риска от тежки симптоми, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Според американски специалисти такива подсилващи ваксини трябва да бъдат направени на по-уязвимите хора, включително на работещите в болници и домове за възрастни.

Съществуват данни, че тази ваксина спира острите възпаления като сепсиса без риск от странични ефекти.

Живите отслабени ваксини имат и някои неспецифични плюсове освен имунитета към патогена – обясни авторът на статията имунологът Пол Фидел от университета на Луизиана. – Има данни, че тази хипотеза може да е приложима на практика“.

В американския флот тази ваксина се прави на всички новобранци. При епидемията на самолетоносача „Рузвелт“ леки симптоми имаха 955 от моряците с положителен тест за Covid-19 и само един от тях трябваше да бъде хоспитализиран.

Освен това епидемиологични данни от райони, където тази ваксинация се прави рутинно, показват по-малък брой на смъртни случаи от Covid-19.
„Докато правим клиничните изпитания, мисля, че няма да навреди на никого да си сложи такава ваксина“ – препоръча д-р Фидел. Обикновено тя се поставя на 9-месечните бебета.

Ваксината предизвиква неспецифични имунни реакции, като карат кръвните клетки в костния мозък да функционират по-ефикасно срещу нашественици. Фактът, че децата се ваксинират, може да обясни защо те нямат толкова остри симптоми на Covid-19. Ако човек е получил ваксина срещу морбили, заушка и рубеола като дете, вероятно също ще има някакво ниво на антитела, но не и важните миелоидни супресорни клетки в костния мозък. Затова е уместно подновяване на ваксината.

Учените са получили финансиране, за да тестват ефикасността на ваксината срещу морбили, заушка и рубеола върху макаци резус, заразени с Ковид-19. Ако резултатите са успешни, ще последва и клинично изпитание.

Неотдавна изследване в университета на Кембридж показа, че ключови протеини във вирусите на морбили, заушка и рубеола са сходни с тези при Covid-19. Този екип също допусна, че ваксината срещу тези болести може да помогне и в пандемията от Covid-19.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *