Делото срещу фермера Пищалов за мъртвите коне в Осоговска планина зацикли, адвокатът му не се яви в съда

Делото срещу фермера Петър Пищалов за мъртвите коне в Осоговска планина продължава след съдебната ваканция, процесът зацикли заради отсъствие на адвокат. Районният съд в Кюстендил под председателството на съдия Светослав Петров не даде ход на делото заради отсъствието на адвоката на кюстендилеца – Вася Пешева.

„С оглед на това, че отсъства адвокатът, ход на делото не следва да бъде даван, освен ако Пищалов не реши то да продължи”, обяви прокурорът Галина Димитрова.

„ Моят адвокат Вася Пешева е някъде по залите тук, в съда. Каза, че ще дойде. Предлагам да я изчакаме. С нея се чухме по телефона, има дела. Без защита не желая да се дава ход”, каза Пищалов в началото на съдебното заседание.

Съдия Светослав Петров даде толеранс от 10 минути за изчакване на Пешева, която обаче не пристигна в залата. Делото беше отложено за след съдебната ваканция – на 16 септември. В залата присъстваха част от свидетелите, които до този момент не са дали показания, както и вещите лица.

Пред „Струма” Пищалов заяви след заседанието, че е оптимист за приключване на делото. „Правдата не е на страната на силните, правдата е на страната на истината, така че… Без коментар оставям това как се чувствам. В края на краищата хората какво се интересуват. Защо тези хора, които предизвикаха всичко това, не дойдат да ме видят и да донесат една буца сол на тези животни. Няма проблеми, нямам огради, по всяко време мога да бъда намерен. Трудно е в днешно време да се занимаваш с животновъдство. Как мислите, лесно ли ми е било да ми откраднат, да ми убият животни. Ама аз не съм единственият човек. Не си броя животните. Колкото по-малко се знае за тях, толкова по-добре, защото има недобросъвестни хора, които какво правят – не се грижат за тях. Имам си адвокат, моята работа е да си гледам животните да са добре. Не знам какво пише в експертизите на вещите лица, не съм ги чел, с бумагите да се занимава адвокатът ми”, добави още Пищалов.

Процесът срещу фермера започна след открити мъртви коне в Осоговска планина. През месец март 2018 година беше подаден сигнал за животни, които са оставени през зимния сезон на временно пасище, а някои от тях от тях бяха загинали. По случая беше образувано досъдебно производство. Сигналът за това дойде от природозащитници, публикували снимки в интернет. Обвинението е по член 325 б, ал. 2, т. 1 от Наказателния кодекс. Този член третира извършване на престъпление от лице, което осъществява дейност или професия, свързани с отглеждането на животни – причинена смърт на гръбначни животни.

Районна прокуратура вече направи предложение Пищалов да бъде освободен от наказателна отговорност и спрямо него да се наложи административно наказание. На заседанието по делото, провело се на 30 май, бяха разпитани част от 15-те свидетели по делото.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *