Денонощен магазин в жилищна сграда в Благоевград превърнат в нощна пивница, обитателите молят общината да защити съня им

Собствениците на апартаменти в кооперацията на ул. „Владо Черноземски“ 3В в центъра на Благоевград поискаха от общината защита на нощния им сън. Съдията по вписванията Камелия Балабанска, съдебният администратор Сашка Атанасова, съседите им Данаил Давидков, Светлана Накова и др. вчера изпратиха подписка до кмета Румен Томов, ОбС председателя Андон Тодоров и омбудсмана Васил Василев с молба за адмистративни мерки, които да принудят наемателя на партера в кооперацията да заработи като магазин, както се е самоопределил, а не като нощна пивница.

Според обитателите на кооперацията, която е на метри от полицията, маркет „Валентино“ се нанесъл в сградата в началото на годината, но поради наложените заради пандемията ограничения до юни месец те дори не разбрали, че магазинът е денонощен.

От началото на лятото обаче той се превърнал в оборотна квартална пивница, в която по цяла нощ таксиметрови шофьори, служители в СОТ и други пият, дори карти играят под прозорците на спалните в кооперацията, и хората не могат да мигнат. В същото време собственикът на магазина седял отвън и обслужвал клиентите, които често засядали на масите на съседния табак и оттам си поръчвали напитките.

До момента живеещите в района са подали десетки сигнали в полицията, униформените дори вече се майтапели с тях и не записвали името на обадилия се, а директно идвали да разгонват пиячите. Щом обаче полицейската патрулка си тръгвала, клиентите на „Валентино“ отново се връщали и купонът продължавал с пълна сила.

„Проблемът е, че „Валентино“ работи като питейно заведение, а формално се ползва от статута си на магазин и по този начин за него не важат ограниченията за режима на работа, наложени от Наредбата за опазване на обществения ред“, обясняват авторите на подписката. Преди време те имали същия проблем с намиращото се в съседство магазинче за продажба на цигари, заради този случай общината дори започнала процедура за изменение на нормативната уредба, но собственикът на магазинчето доброволно си намалил работното време до 23.30 часа и общината спряла процедурата.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *