Ден преди ВАС да остави Благоевград без кмет ОИК отказа да прекрати мандата на Румен Томов

Да се свика извънредна сесия на Общински съвет – Благоевград, на която да бъде избран временно изпълняващ длъжността кмет на Благоевград, предложи вчера секретарят на общината Мария Захова. Тя се е мотивирала с решение на ВАС №4768/14.04.2021 г., което прекрати без право на обжалване мандата на сегашния градоначалник Румен Томов.

Към настоящия момент обаче дата за извънредна сесия не може да се определи, защото решението на ВАС първо трябва да бъде връчено официално на Томов, а после и на Общинската избирателна комисия, която да се събере и да гласува предложение до ЦИК за прекратяване на мандата му, обясни процедурата заместник-председателят на ОИК – Благоевград Йордан Симонски. Според него Томов вече няма да е кмет от момента, в който ОИК се събере да вземе това решение. Едва след това ОбС ще може да избере негов заместник, който ще изпълнява кметските функции до провеждане на частични местни избори и полагане на клетва от страна на избрания нов градоначалник.

Междувременно, ден преди ВАС да се произнесе, ОИК – Благоевград се събра на заседание да умува по същия казус – прекратяване мандата на Румен Томов. То обаче бе по друга линия – по искането на общинската съветничка Соня Ставрева от декември 2020 г., която настоя за това заради системно неизпълнение на задълженията от страна на Румен Томов и отказа му да изпълнява решенията на ОбС.

В продължение на повече от 3 месеца ОИК събира по нейния сигнал документи от различни институции, като най-сериозна съпротива получи от НОИ, откъдето комисията изиска информация дали Томов е бил дълго време в болнични, което би могло да бъде прието като оправдателна причина да не си изпълнява вменените му от закона задължения. В крайна сметка чак на третия път осигурителният институт отговори, че за периода от 14.06.2020 г. до 14.12.2020 г. Румен Томов е ползвал само един болничен лист – от 31.10.2020 г. до 09.11.2020 г.

След като видя, че вече няма законово основание да отлага решението си по казуса, завчера ОИК взе предизвестеното решение – отказ да прекрати пълномощията на градоначалника с мотив, че комисията не е компетентна да се произнася и да следи за изпълнението на актове на Общинския съвет – за това имало специален административноправен ред по реда на чл. 256 от АПК, тоест, че жалбоподателката може да се жали в Административен съд – Благоевград.

Това обаче няма да се наложи, защото ВАС вече обяви решението си, с което окончателно прекрати мандата на Р. Томов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *