Ден на Мароко събра депутати, дипломати, посланик Закия Ел-Мидауи и кмета Р. Ревански в Белица

Кметът на община Белица Радослав Ревански посрещна в малкия общински център Нейно Превъзходителство Закия Ел-Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България, и придружаващата я делегация. Посещението се превърна в истински празник за населението на общината, което препълни центъра на малкото градче. Хората имаха възможността да се докоснат до уникалната култура на Кралство Мароко, да опитат от характерните за африканската държава специалитети и да се запознаят с традиционни занаятчийски продукти. Акцент на Деня на Мароко бяха традиционната чаена церемония и модно дефиле на марокански женски костюми.
При откриване на събитието Радослав Ревански обяви пред присъстващите възможностите за бъдещи съвместни инициативи с Кралство Мароко в областта на културата, образованието и икономиката.
„За мен е чест, че Нейно Превъзходителство посланик Закия Ел-Мидауи е сред нас, което е достатъчен показател за желанието на държавата Мароко да сътрудничи с община Белица. И това не е случайно, защото между България и Мароко съществуват дългогодишни ползотворни връзки и двете държави имат много общи черти. На първо място е интересът като туристически дестинации, които предлагат атрактивни почивки на море, планина, както и богато културно-историческо наследство. И в двете държави различните етноси съжителстват в мир и разбирателство от векове, а аз се чувствам горд, че съм градоначалник на община, която е модел за мирно и щастливо вековно съжителство между християни и мюсюлмани. Кое е сходното още“ Това е благият характер на хората и тяхното гостоприемство, а ако погледнем към родопските носии или чипровските килими, много си приличат с берберските в Мароко“, каза Ревански.
В изказването си Нейно Превъзходителство г-жа Закия Ел-Мидауи подчерта 12-вековната история на Мароко и двата основни етноса – араби и бербери, които никога не са имали конфликт.
Мароко ще участва и във второто издание на празника на община Белица „С любов и вяра в общите ценности“, който през 2018 г. ще се проведе на 1 септември.
Празникът в Белица бе организиран по идея на кмета Радослав Ревански и евродепутата и вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите Илхан Кючюк. На събитието, което бе проведено в Туристическия информационен център в града, присъстваха още народният представител от ДПС Елхан Кълков, областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин, общински съветници, общински служители, приятели на кмета Ревански от област Благоевград и София и много жители на общината.
ЕКИП „СТРУМА“

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *