Топ теми

Ден преди изборите за ректор в ЮЗУ служители заплашиха с протести, не получили обещаните 10% увеличение на заплатите

Стотина работещи в ЮЗУ „Н. Рилски“ не получиха обещаното 10% увеличение на заплатите. Това предизвика истински смут сред служителите от помощния персонал – чистачки и охрана, които очакваха повишение на заплатите, след като на Академичен съвет ректорът проф. Юруков в резултат на отчетените от главния счетоводител финансови резултати заяви, че това му дава основание да увеличи заплатите от първи септември 2019 г. с още 10 процента.

На 15.11. по време на Общото събрание на администрацията и помощния персонал пък пом. ректорът Николай Тахов съобщи, че през годините ръководството е успяло да се справи със затрудненията, с намалелия брой студенти, с редуцирането на субсидията за издръжка. Въпреки всички предизвикателства персоналът е запазен, заплатите се превеждат редовно, в срок. Изплатени са два транша от сумата – 1580 лв. за работно облекло, като следващият транш ще е през декември.

„Освен това с ноемврийските заплати всички от вас ще получат до 10 процента увеличение върху заплатите, считано от  месец септември“, потвърди тогава пом. ректорът.

Заплатите в ЮЗУ бяха преведени завчера /25.11./ и се оказа, че десетки служители нямат увеличение, което взриви недоволството им. Публична тайна е, че от 25 януари чистачките и охраната са с намалено работно време – от 8 на 7 часа и 20 минути, с което месечните им трудови възнаграждения са редуцирани. Така вместо минималната заплата от 560 лв. вземат 513 лв.

„Не стига че сме под минималната заплата, а и не получихме обещаното увеличение. От нас ли намериха да пестят?”, възмутени са служители от помощния персонал. Те заявиха, че обмислят дали да инициират подписка, или направо да излязат на протест днес /27.11./, докато в аулата се провеждат изборите за ректор.

За коментар по темата потърсихме помощник-ректора Николай Тахов. „Това е решение на ректора. Той е работодателят и като такъв определя заплатите”, коментира Н. Тахов и потвърди, че за хигиенистите и охраната не е предвидено увеличение. Той призна, че и при други служители на ЮЗУ /инспектори в учебни отдели, секретари…/ няма ръст от 10%.

„Обещанието бе до 10 процента, което може да означава и нула, и десет”, обясни пом. ректорът Н. Тахов. Той подчерта, че като се прибавят бонусите от по 500 лв. за Великден и Коледа, сумата за работно облекло и се раздели на 12 месеца, заплатата на помощния персонал става доста над 513 лв., а на бюрото му има повече от 100 молби за кандидати за чистачки. 

Малко по-късно той се свърза с репортер на „Струма“ и поясни, че е разговарял с ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков. „Конкретно за хората от помощния персонал, трудовите им възнаграждения ще бъдат увеличени от 1 януари с повишаване на минималната работна заплата на 610 лв. Искам да кажа, че за разлика от други университети, ние не сме прибягнали към съкращения на хора. Запазили сме работните места на всички портиери, пазачи, хигиенисти”, подчерта пом. ректорът и допълни, че хората бързо забравяли стореното за тях.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

  1. ех ех лъжци

    защо не кажат че помощния персонал е направо на миниму всеки който се пенсйонира нему взимат заместник а обектите се увеличават или поне не намаляват ,хвърлят се пари за щело и нещело но ще пестат от чистачки и тем подобни дето си скъсват от бачкане даже неискат да им плащтат минимална заплата и затова намалиха часовете ,а и ги карат всека събота неделя да дежурят за което не пулучават и стотинка ,имало 100молиби да има 1000молби да ти работат за под минималната заплата и да мият чистат избиват се за 400лв ,ако сравнявате с други унервиситети добре де,ето малко инфо в американския примерно им се плаща 2 пенисия здравни услуги всеки сезон минават медицински прегледи безплатно 5 дни раобота ако работят на официален празник двоина надница така че смешния ректор и заместниците около него да не говорят глупости само

    Отговор
  2. Разбирач

    Пародия! Дано днес хората от ОС се вдигнат и гласуват по съвест, да си ходи тая пасмина!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *