ДЕН ПЪРВИ В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ! В часа на славата си като председателстващ НС пиринският депутат Т. Томов проспа 3 гласувания с чужди карти, Д. Савеклиева разчупи цветовото клише и атакува 44-ото НС в резеда, Г. Динев си търси жилище под наем в София…

Всичките 11 народни избраници от Благоевградска област вчера се заклеха в 44-ото НС да се ръководят от интересите на народа и вече са пълноправни депутати с имунитет. Стайлингът на 10 от тях беше решен в 4-те цвята, които според стилистите се смятат за строго официални и подходящи за парламента – черно, бяло, синьо и червено. Сред 234-мата депутати, които вчера се бяха регистрирали и си направиха традиционната обща снимка пред входа на Народното събрание, цветова свежест придаде сакото на благоевградската парламентаристка Даниела Савеклиева – елегантно и в цвят резеда.

Друг от благоевградските депутати, който се открои, бе журналистът Тома Томов, чиято почтена възраст от 75 г. му даде право да натрупа един час слава като водещ парламента, докато колегите му изберат председател. Оказа се, че Томов е с 4 месеца по-възрастен от досегашния доайен на НС – актьорът Стефан Данаилов.

В обръщението си към новите депутати Томов, който също сяда за пръв път на депутатска банка, говори за Оборищенското събрание, Христовото Възкресение и цъфнали дървета, и видимо се чувстваше не на място пред микрофона. По време на избора на нов председател той изобщо не реагира на показанието на таблото, че в залата регистрираните депутати са 234, а гласуват 237, което означава, че още в първия ден от живота на парламента избраниците започват работа по познатата схема – гласуване с чужди карти.

Веднага след като мимолетната му кариера на водещ приключи, Томов седна до колегите си от БСП Николай Бошкилов от Благоевград и Богдан Боцев от Гоце Делчев в лявата част на пленарната зала.

На огледалната страна в залата бяха Савеклиева и колегите й от ГЕРБ в Пиринско – Александър Манолев, Стефан Апостолов, Георги Динев и Александър Мацурев. В „сектор ДПС“ представителите на Благоевград бяха Делян Пеевски и Елхан Кълков, а Атанас Стоянов от Сандански бе единственият представител от региона на патриотите, които в този мандат най-сетне се добраха до властта и планират да управляват през следващите 4 г. заедно с ГЕРБ.

Средната възраст на 11-те депутати от Пиринско е 44 г., понеже в статистиката участва и Т. Томов, без него обаче възрастта пада до оптимално най-подходящата за парламентарна дейност – 40 г. Следващата седмица Ал. Манолев ще навърши 41 г., а Б. Боцев – 37 г., но това тяхно „порастване“ няма да се отрази на статистиката.

Отново, с изключение на Т. Томов, всички останали депутати от 1-ви МИР – Благоевград са от едно поколение – родени са през 70-те /Ат. Стоянов, Г. Динев, Д. Савеклиева, Е. Кълков, Н. Бошкилов, Ал. Манолев/, и 80-те /Ал. Мацурев, Д. Пеевски, Ст. Апостолов, Б. Боцев/ години на миналия век.

Според слуховете до няколко дни в Пиринската депутатска група ще има най-малко 2 смени. Очакванията са двама депутати от ГЕРБ – Ал. Манолев и синът на кмета на Симитли Апостол Апостолов – Стефан, да получат предложение за изпълнителната власт и да станат част от състава на новото правителство.

Вчера в късния следобед Георги Динев сподели за вестник „Струма“ впечатленията си от парламента, където влиза за сефте да кове закони: „Впечатленията ми са отлични, много добра организация на работа”, не скри възторга си досегашният председател на ОбС в Петрич.

По отношение на битовите неудобства, които ще му създаде работата в София, Динев обясни, че няма да има възможност да пътува всеки ден до Петрич, затова, ако има възможност, ще си вземе жилище в столицата. Възможност всъщност ще има, защото парламентът разполага с около 150 ведомствени жилища в столичните квартали „Изток”, „Витоша”, „Овча купел”, „Лагера”, „Редута”, „Красно село”, „Мотописта” и в центъра на София. Всички те са за депутатите от провинцията, които имат право да живеят в държавните имоти в рамките на мандата на Народното събрание. Жилищата са сравнително добре обзаведени, а избраниците плащат символични наеми от 150 до 300 лв. в зависимост от квадратурата на апартамента. Ако случайно няма свободни жилища, то депутатите живеят на хотел за сметка на данъкоплатците.

Г. Динев, който е от ГЕРБ, още в първия парламентарен ден излови в крачка коалиционния си партньор Волен Сидеров от „Атака“. Рано сутринта Сидеров се оплака пред телевизионните камери, че президентът Румен Радев свикал 44-ото НС баш на рождения му ден, с което го вкарвал в много разходи, тъй като трябвало да почерпи 240-те си колеги. „Честно да си кажа, дори не разбрах, че г-н Сидеров е рожденик. Не е черпил, поне засега”, коментира Динев минути преди приключване на първия му работен ден в НС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *