Депресия след секс? Повече от една трета от мъжете страдат от нея

Според ново изследване, публикувано в Journal of Sex & Marital Therapy, мъжете все по-често изпадат в депресия след секс. Силният пол също изпитва необясними чувства като тъга, порив за плач и отчаяние.

Според специалисти мъжете се стараят да не се разкриват заради страх и срам и задържат чувствата вътре в себе си, което е още по-вредно. В последно време лекарите сигнализират, че получават все повече оплаквания от представители на силния пол, които казват, че се чувстват тъжни, безпомощни и раздразнителни часове наред след полов акт. 

Учените в университета Куинсланд, Австралия, съобщават, че тъй като тези депресивни състояния при мъжете са съвсем нови, се знае по-малко за тях, но по проблема се работи, за да могат и психотерапевтите да разполагат с достатъчно информация и да бъдат полезни. Проф. Робърт Швайцер открива причина за тези симптоми в психологията на господата – докато прави секс, мъжът обикновено се чувства герой, господар, а след това отново се превръща в “обикновен човек”. Неприятните емоции се дължат и на резките промени в настроението – от желание, възбуда, еуфория, удовлетворение към успокояване, спадане на адреналина, възвръщане на нормалния сърдечен ритъм и изобщо към обичайния живот.

Учените от Австралия създават въпросник и го разпространяват сред 1208 мъже на възраст между 18 и 81 години в 78 различни държави. По-голямата част от участниците в анкетата са хетеросексуални и с висше образование. Оказва се, че 41% от мъжете споделят, че са изпадали рядко в депресивни състояния след секс, 36,6% казват, че периодично изпадат в депресия след секс, а 4,4% признават, че изпитват подобни чувства почти всеки път или всеки път след секс.

Анализът на резултатите показва, че мъжете, които са с по-лабилна психика или са преживели наскоро стрес или травма, са по-склонни към депресия след полов акт. Също така и тези, които се впускат в секс за една нощ. Ето какво съветва екипът от учени:

– поговорете с някого,

– хранете се правилно,

– бъдете активни,

– избягвайте употребата на алкохол (и наркотици, разбира се),

– правете неща, които ви носят удоволствие,

– почивайте си,

– информирайте се за депресията, нейните признаци и възможностите за лечение.

Съвет към всички останали: спрете да използвате израза „Изпаднах в депресия” или „Депресирах се”. Не бъркайте депресията с тъга, още по-малко с досада или скука. Депресията е сериозно медицинско състояние и изисква внимание и мерки.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *