Депутатите в НС се изпокараха заради сблъсъка премиер-президент

Вчерашното обръщение на държавния глава Румен Радев намери отзвук и в Народното събрание. Представители на парламентарните групи коментираха изказването на президента, с което той свали доверието си от правителството.

„Не е добре, когато човекът, който олицетворява единството на нацията, да влиза в някаква война. От „Обединени патриоти“ не можем да подкрепим този тон, заяви съпредседателят на парламентарната група Искрен Веселинов.

„Много лесно е да се изкушиш, че политиката е една шахматна дъска, на която се местят фигури и идеята е как да матираш противника“, коментира Веселинов и отбеляза, че основното, което се случва, е под тази шахматна дъска – в народните маси.

„Тук много пъти беше повтаряна думата криза, но никой не потърси в себе си отговорността за кризите, които заедно изживяваме през тези три години“, коментира още съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“.

„Нека да имаме съзнание за отговорността, която ни е възложена от нашите избиратели, и да търсим решенията, а не войните – това е призивът на „Обединени патриоти“, заяви Искрен Веселинов.

„Не просто сме готови за диалог, готови сме да инициираме всеки диалог и всеки консенсус в името на България“, декларира той.

Според „Воля-българските родолюбци“ президентът Румен Радев няма легитимността да критикува когото и да било, защото е президент на БСП, а не на всички българи. Това посочи председателят на партията Веселин Марешки.

„Това е основният проблем на президента, че той е президент на БСП, а не на всички българи. Затова той няма легитимността, да излиза и да критикува когото и да било в тази държава,. Защото той е част от системата, която създава кризи, а не е част от решенията. Част от решенията можем да ги дадем ние от „Воля“ – българските родолюбци“, каза Марешки.

Той бе категоричен, че хората, които са направили най-големите кризи в България нямат право да създават сега „суматоха и опит за безредие“.

От парламентарната група на ГЕРБ заплашиха да искат импийчмънт на президента.

„Ние, от парламентарната група на ГЕРБ, ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати, дали да искаме импийчмънт на президента или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на КС“, заяви депутатът Георги Марков.

„Президентът да каже по кой член от Конституцията сваля доверието си от правителството“, настоя той. По думите му само българският народ и избирател може да свали доверието си и има член 1, който казва, че България е парламентарна република и в нея изпълнителната власт, в лицето на кабинета, получава своята власт само от Народното събрание, а то – от българските избиратели.

В отговор на изказването му, Крум Зарков от БСП отвърна, че действията на президента са изключително важни, предава Нова тв.

„Това, което ви дразни у президента, не е толкова, че свали доверието, не е толкова, че е критичен, не е дори фактът, че с цялото си държание уплътнява функцията на президент. Това, което ви дразни е, че той казва истината. Вие я знаете, но не я приемате и на всичко това трябва да се сложи край“, добави той.

„Вчера българският президент Румен Радев обяви, че снема доверието си от правителството. Този акт е изключително важен, той не е безпрецедентен“, посочи Зарков. Той отбеляза, че президентът Плевнелиев и президентът Желев са правили същото.

„И ние може да не сме били съгласни с тяхната оценка, но никога не сме поставяли под съмнение правото им да се обърнат пред българските граждани и да кажат, че правителството, според тях, не си върши работата”, коментира той.

Според ДПС изявлението на президента Румен Радев за снемане на доверието от правителството не решава кризата и не посочва формула за излизане от нея. Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев попита в декларацията и българския президент и българския премиер и колегите си в парламента, дали войната между институциите е средство за решаване на кризите?

„Тя укрепва ли държавността? Ние от три години затова предупреждаваме, че започна един конфликт между институциите, който вчера прерасна във война“, посочи Цонев. Той настоя, че формулата за решаване на тези кризи, предложена от ДПС, е диалогът между институциите и вътре в парламента.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *