Депутатите приеха промените за студения резерв

Депутатите приеха промените за студения резерв, предаде Агенция „Фокус“. Те бяха заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се измени Законът за енергетиката. “За” предложението гласуваха 105 народни представители, “против” – 12, без “въздържали се”.

Текстовете регламентират в срок до 30 юли 2020 г. включително операторът на електропреносната мрежа да представя на министъра на енергетиката доклад за степента на адекватност на електроенергината система за периода 1 август 2020 – 1 юли 2021 г.

Съгласно приетото предложение министърът на енергетиката въз основа на доклада налага предоставянето на студен резерв със заповед за периода от 1 август 2020 до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро, но не по-късно от 1 юли 2021 г.

За периода от 1 август 2020 до пълната либерализация на пазара на ел. енергия операторът сключва сделки за студен резерв в съответствие със заповедта на министъра на енергетиката.

Законодателната инициатива идва след като управляващите решиха студен резерв да се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица Изток II“. Решението беше обсъдено между коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ след обществено напрежение и съмнения за злоупотреби в ТЕЦ „Варна“.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *