Депутатите призоваха партиите да не упражняват натиск върху ВСС

Политиците в парламента запасиха институционална дистанция и с уважение към разделението на властите коментираха решението на президента Румен Радев да не подписва указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

Радев върна предложението на Висшия съдебен съвет с аргумента, че не се е получило истинско състезание, а формално изпълнение на процедурата, както и че Иван Гешев е получил „масивна институционална подкрепа“ чрез публикуваните положителни становища за кандидатурата му, което според държавния глава е нарушение на закона.

„Това е конституционно правомощие на президента. Оттук насетне процедурата трябва да продължи, всичко е в ръцете на Висшия съдебен съвет“, коментира Красимир Ципов от най-голямата парламентарна група – ГЕРБ.

„Добре е да напомним, че тази реформа се случи с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт. И именно тези, които протестират срещу избора за главен прокурор, бяха в основата на тези предложения. Визирам представители на Демократична България. Оттук насетне трябва да изчакаме какво ще бъде решението на Висшия съдебен съвет“, каза още той.

Ципов припомни, че номинацията на кандидат за главен прокурор от правителството е просто законова възможност, а не задължение и призова политиците „по-малко да приказват“ за тази процедура.

Соцводачката Корнелия Нинова пък призова партиите да не упражняват натиск върху Висшия съдебен съвет. “Бих искала да се обърна към другите партии: не упражнявайте партиен натиск върху членовете на ВСС за партийни, икономически или лични интереси. Корнелия Нинова посочи, че членовете на ВСС са висши магистрати и трябва да действат, водени единствено от закона, вътрешните си убеждения и съвестта си. „Нека те да решат оттук-нататък как да процедират. Не виждам политически мотиви в решението на президента да върне кандидатурата на Гешев, само конституционни“, добави още Нинова.

Председателката на левицата обаче не спести критиките си към премиерът Бойко Борисов. „Състезание само с един участник не е истинско състезание. Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание е премиерът Борисов , защото по закон предложение се правят или от прокурорите, или от правителството“, разкритикува тя. Според Нинова премиерът Борисов е участвал в договорка, а на въпроса дали в решението на президента да върне кандидатурата вижда политически мотиви, тя отговори: „Не, виждам конституционни“.

„Още в началото на процедурата казах, че политици, народни представители и партии не трябва да коментират това производство, защото ние сме извън цялата процедура. Независимата съдебна система си избира главен прокурор, а президентът подписва или не подписва указ“, бе реакцията на Хамид Хамид от ДПС. Според него всеки коментар, който политик отправи в публичното пространство по тази тема докато процедурата не е приключила, на практика е „начин на влияние“ в нея.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *