Депутатите решиха: ЦИК ще осигурява машините за гласуване

ЦИК ще осигурява машините за гласуване. Това решиха депутатите на второ четене на Изборния кодекс, с което се захванаха и в днешния ден.

Изборната комисия ще определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване. Държавна агенция “Електронно управление” съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване по методика, утвърдена от председателя на Държавна агенция “Електронно управление” и Българския институт по метрология, и председателя на Управителния съвет на Българския институт за стандартизация.

Припомняме, че в голямата си част вчерашния парламентарен ден беше посветен на промените в Изборния кодекс. Машинното гласуване предизвика очаквано най-много спорове и напрежение в зала, като депутатите дори си удължиха работното време с идеята да приключат с гласуването на промените. Скандал на входа на Народното събрание с протестиращи обаче прекъсна преждевременно работата на депутатите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *