ДЕПУТАТСКИТЕ ПРАЗНИЧНИ ТРАПЕЗИ! Баница с пилешко, свински джолан с джоджен и 2 щипки облекчение, френска селска торта… в менюто на народните избраници от Пиринско

Сирма Бошкилова, съпруга на ексдепутата от БСП Николай Бошкилов: Джолан в гювеч и селска френска торта – бързо, изпитано и вкусно

Като работеща на 2 места жена с малко дете – синчето ни е в трети клас, нямам много време да се занимавам с готвене, но понеже дъщеря ни ще си дойде за празниците, задължително ще им спретна една чисто домашна трапеза. Признавам си, че вече направих генерална репетиция – преди няколко седмици отиграх основното блюдо и туршията и получих искрени аплодисменти.

Ще седнем около джолан в гювеч. Малко олио, джолан, задължително с кост, 3 шарени чушки – жълта, зелена и червена, много картофи и още повече кромид, защото мъжете ми много го обичат, всичко това се поръсва със сол, слагам щипка джоджен и две щипки облекчение, защото вече съм приключила с готвенето, и пъхам гювеча във фурната. Става мозък.

Докато се пече, ще извъртя набързо една селска френска торта. Правя я с готови тънки блатове, кофичка цедено кисело мляко и бита сметана, които обърквам с пудра захар. Слепвам блатовете с тази вкусотия, отгоре гарнирам със сладко от боровинки – имам си още от мама, поръсвам с пакетче орехови ядки – и това е.

После ще се хвана с питката, която все още е най-голямото ми предизвикателство в кухнята. Реших да правя преди 3 г. за пръв път и беше страхотен провал – остана сурова. На другата година я извадих с консистенцията на гума. Миналата година обаче ми се получи толкова добре, че оттогава само като видяха снимката й, колежките непрекъснато ме карат да им меся по най-различни поводи и вече съм натрупала сериозен опит. Иначе питката е лесна – 2 яйца, масло, мая, брашно и сол, номерът е след замесването хубаво да втаса и да се внимава при печенето.

Като се замисля, най-много време ще ми глътне туршията. Нея трябва да я направя 2 дни преди празника, за да стане. Купила съм си специална кофа с капак, в която нарязвам зеле, моркови, карфиол и всичко друго зеленчуково от магазина, но без зелени доматчета, защото не ги обичаме. И тук идва тайната съставка – заливам с една специална сладко-кисела подправка, която се продава на пакетчета в магазините с уточнението, че е само за консервиране, и затварям капака на кофата. След 2 дни става нещо божествено хрупкаво. Още не съм поднасяла това чудо на празнична трапеза, защото съвсем скоро открих рецептата в интернет, но нямам съмнение, че ще бъде одобрена.

Мая Божинова, съпруга на депутата от ВМРО Стоян Божинов: Вълнението е в подготовката за празника

Като православни християни, Рождество Христово е най-почитаният празник в нашето семейство!

За мен лично е вълнуваща самата подготовка преди празника, в която взимат участие и нашите две дъщери – според нас с баща им е важно да даваме примера и да предаваме традициите на следващите ни поколения. С голяма емоция и трепет те също се включват в подготовката и заедно украсяваме къщата, помагат в приготвянето на ястията, опаковаме подаръче за всекиго и като цяло обичаме да се грижим за коледната атмосфера на дома.

По традиция от около 20 години на Бъдни вечер се събираме на трапезата при родителите на моя съпруг, като държим и спазваме всички християнски обичаи за празника. Приготвяме нечетен брой постни ястия, прекаждаме масата и къщата, казваме молитвата „Отче наш“, а дядо Радко – бащата на моя съпруг, разчупва питка с паричка и раздава баница с късмети.

На следващата вечер се събираме в дома на моите родители, където по същия начин отбелязваме Коледа, както и именния ден на нашия дядо Христо.

За нас е радост, че всички сме заедно и всеки път посрещаме Коледа с голямо вълнение и приятно чувство. Обичаме и ценим тази незаменима вълшебна атмосфера, топлина и уют, която се усеща във всяко българско християнско семейство, и почитаме най-вече Рождението на нашия Спасител!

Желаем весели празници на всички Ви и нека тази топлина да докосне сърцето на всеки Ваш читател!

Моята рецепта за Бъдни вечер:

Постни зелеви сарми

Продукти: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1/2 чаена чаша олио, 1 чаена чаша ориз, сол, черен пипер, чубрица.

Приготвяне: Разрязват се листата на зелката, като се отстранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязаният лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

Каймет Адемова, съпруга на евродепутата Асим Адемов:

Дойде време за специалитета ми – баница с пилешко

Празничната ни трапеза ще е на Нова година, защото ние като мюсюлмани не отбелязваме Коледа по по-особен начин, само поздравяваме съседите. Тази година децата няма да могат да дойдат от Турция, където живеят, защото са на работа, и затова ще посрещнем 2020 г. с Асим и приятели.

На Нова година на масата ни винаги всичко е домашно приготвено, и то лично от мен. Подготовката трае 2 дни. Започвам на 30 декември с баклавата, която е с домашно точени кори, за да може хубаво да се сиропира, и на 31 декември ми остават двете основни ястия.

Първото е нещо като банската капама, но без свинско месо и наденица. Слагам другите стандартни продукти – пилешко, телешко, свивам сармички, допълвам с кисело зеле и ориз и пека в глинен съд. „Коронният ми номер“ обаче е домашната баница с пилешко – според Асим съм й голям майстор и я правя много вкусна.

Баницата се прави елементарно, но е доста трудоемка. Замесвам сама тестото, деля на 11 кори, които изпичам в най-голямата тава във фурната, при това една по една, което отнема много време, и във всяка слагам плънка от варено пиле. Тази баница я правя 2 пъти годишно – веднъж за 31 декември за нашата трапеза и веднъж за благотворителния базар на община Гърмен. Миналата година едно семейство от Гоце Делчев ми я откупи за 750 лв. Тази година пак ще направя за базара.

Необходимите продукти са: 1 цяло пиле, 1 чаена чаша ориз, пресен лук, джоджен, черен пипер, връзка магданоз.

Измийте добре пилето и го сварете, докато месото започне да се отделя от костите. Хубаво отделете месото и го накъсайте или нарежете на ситно. Обелете, измийте и нарежете на ситно лука, след това го задушете в малко от предварително загрятото масло. Щом омекне, добавете измития ориз и залейте с 3 чаши от бульона, в който е вряло пилето. Варете на бавен огън, докато оризът попие течността. След това овкусете с нарязаните подправки, черен пипер и сол на вкус, и добавете пилешкото месо.
Върху намаслена тавичка наредете 4 бр. от корите, като мажете с масло между тях. Върху последната кора разпределете готовата плънка и покрийте с останалите кори, като отново мажете с разтопено масло всяка от тях. Подвийте краищата на корите навътре, така че да се получи ръбче и да се запечата добре плънката. Печете в загрята предварително фурна с вентилатор около 20-30 минути, докато корите се изпекат до приятен златисто-кафяв цвят.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *