HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Депутатът Н. Бошкилов на парламентарен контрол: В Благоевград фасадата на санирането се пропука, роми без договори слагат шпакловка без мрежа отдолу, цените на еднотипни жилища варират от 112 лв. до 278 лв./кв.м

Еднотипни многофамилни жилищни сгради в Благоевград се санират на цени от 112 лв./кв.м /блокът на ул. „Бр. Миладинови” №1/ до 278 лв./кв.м /ул. „Шишман” 16/, а жалбите за некачествено строителство са десетки – теч в бл. 53 на жк „Запад”, паднала изолация в бл. „Лира”, шпакловка без изолация на „Я. Сандански” №1, протекъл покрив в бл. №7 на жк „Струмско”, шпакловка без мрежа в жк „Еленово”…

Това бе малка част от десетките конкретни примери, придружени с фотоси, с които на вчерашния парламентарен контрол в Народното събрание благоевградският депутат Николай Бошкилов поиска от регионалния министър Николай Нанков пълна картина на Националната програма за енергийна ефективност, и то не само в Благоевград.

Видимо доста добре подготвен по темата, депутатът от БСП даде над 20 конкретни примера за абсурдно високи цени при санирането на жилища в Благоевград и не по-малко абсурдно некачествено изпълнение.

Масово фирмите, които печелят поръчките за санирането, го дават за изпълнение на втори и трети фирми, които пращат на обектите нелегални работници от ромски произход без всякакви договори, и това го доказаха проверките. От 15 такива, извършени от Инспекцията по труда, бяха открити 66 нарушения и съставени 10 акта, главно за неспазване условията на безопасност на труда, подчерта Бошкилов.

Резултатът – преди няколко дни падна скеле от 13-етажен блок в Благоевград и по чудо се разминахме без жертви. Крайно време е Инспекцията по труда да задължи строителите да санират високите сгради само с подемници, каквото е изискването, но те не го правят, защото наемът на един такъв подемник за 1 месец е над 3000 лв., каза още Бошкилов.

Според него до момента държавата не е разплатила повече от 38 млн. лв. за санираните вече блокове, а програмата е зациклила, защото в Благоевград 141 сгради са с договори за саниране с осигурено финансиране, но има още 327 готови, които чакат.

С мотив, че му е изтекло времето, председателят на НС изключи микрофона на Н. Бошкилов, преди той да успее да каже финалната си реплика: „БСП не е против санирането, а против корупционните практики”.

В крайна сметка депутатите задължиха министъра да отчете програмата до 15 юли за изпълнените цели и спестената енергия, до 31 юли да представи данни за изразходваните финансови средства и сключените договори, а до средата на септември да внесе в парламента визия за бъдещето на Националната програма за енергийна ефективност.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *