Депутат от Петрич внесе поправка в Закона за спорта, касаеща НСБ „Цар Самуил”

Един от най-ключовите текстове в новия Закон за спорта, който предвижда увеличаване от 10 на 30 годините, през които спортните обекти могат да се отдават под наем, мина на второ гласуване през пленарна зала. Поправката в чл. 108, ал. 2, направена от депутата от Петрич Георги Динев, дава възможност на всички спортни клубове /не само на сдруженията с нестопанска цел в общественополезна дейност/ да участват наравно в процедурите за отдаване под наем на спортните обекти. Тази поправка, приета с 94 гласа “за” и 1 “въздържал се”, е в интерес на стадионите, държавна или общинска собственост. Държавата няма как да ремонтира 30 стадиона. Затова има нужда от частни капитали като инвестиция в спортната инфраструктура.

В залата по време на дебатите присъстваше и спортният министър Красен Кралев. Той подкрепи така направената промяна и коментира, че тя засяга всички спортни клубове и целта й е да има равнопоставеност между всички тях. Според министъра най-добрият стопанин на спортните обекти биха били самите спортни клубове.

По време на дебатите в пленарна зала Весела Лечева коментира, че тази поправка „елегантно“ заобикаля Закона за концесиите. Нейното мнение срещна сериозен отпор от шефа на правната комисия Данаил Кирилов, който категорично подкрепи поправката и целия закон. Той обясни, че в закона е ясно аргументирано, че става дума само за спортни имоти и спортни клубове, които се регулират по особен начин.

„По тази начин ще се спре отдаването под наем на спортни обекти на дружества, които после ги превръщат в болници и СБР-та, както се случи с НСБ “Цар Самуил” в Петрич. С тази поправка и с този нов закон ние отговаряме на широкия обществен интерес“, заяви от трибуната и вносителят на поправката Г. Динев.

СТАНЧО СТАНЧЕВ

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *