Дерматолози: Не заспивайте на плажа

Често се случва да заспим несъзнателно на плажа, опиянени от слънчевите лъчи и приятната топлина. Въпреки че звучи безобидно, сънят на пряка слънчева светлина не е добра идея, тъй като може да има сериозни последици за здравето.

„Спането на слънце всъщност може да причини увреждане на кожата. Разчитането на слънцезащитен крем като единствената защита е грешната тактика. Това няма да ви защити, още повече на области, които сте пропуснали да намажете или на които сте нанесли много тънък слой слънцезащитни продукт“, каза Хариет Далууд от Британската дерматологична асоциация.

„Слънцезащитният крем може също да се премахне чрез изпотяване и трябва да се прилага поне на всеки два часа. Също така слънцезащитният крем трябва да бъде един от слънцезащитните продукти, но не и единственият. Ето защо насърчаваме хората да носят защитно облекло. Най-важното е, ако сте на плажа и се чувствате уморени, да се подслоните от слънцето на сянка“, обясни тя.

Увреждане на кожата, както естетическо, така и здравословно, е лесно да се получи, докато дремете в градината си, на плажа или в парка. Д-р Тиви Марутапу казва, че сънят на слънце е „дерматологичен кошмар“.

„Рискувате да получите слънчево изгаряне, защото не сте наясно колко силно е слънцето и вероятно няма да нанесете слънцезащитни продукти толкова често, колкото трябва. Ако все пак искате да спите, намерете място на сянка, нанесете слънцезащитен крем и се покрийте с някакво защитно облекло. Добра идея е да настроите аларма на телефона си, за да не заспите за твърде дълго и не забравяйте да нанасяте много слънцезащитни продукти“, съветва Марутапу.

Освен кожата, съществуват и други рискове. А именно, д-р Клаудия Пастидес предупреждава, че може да настъпи дехидратация.

„Тялото трябва да регулира вътрешната си температура, за да работят вътрешните органи правилно. То прави това по няколко различни начини и един от тях е изпотяването. Това може да причини дехидратация, а дехидратацията – слабост, умора, главоболие и световъртеж. „Силната дехидратация може да бъде фатална, затова се уверете, че пиете достатъчно вода, когато навън е горещо, и избягвайте да спите на пряка слънчева светлина.“

Други сериозни проблеми, които трябва да се имат предвид, са топлинният удар и увеличения шанс за развитие на кожен рак. Кратък сън на слънце може да доведе до слънчево изгаряне, което трудно ще се излекува с дни. Затова следващия път изберете място на сянка или задайте аларма за 20 минути. Тялото ви ще ви бъде благодарно, пише “Гламур“. /БГНЕС

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *