Дерматолози посочиха кой бенки трябва да се отстраняват незабавно

Бенката или невусът, се формира от меланоцити – клетки, съдържащи меланин. Процесът на образуване на бенки се случва при човека през целия му живот.

Повечето бенки се срещат в тези части на тялото, които по-често попадат под въздействието на слънчевите лъчи или при придобиването на изкуствен тен в солариума. Какво да правим с бенките, обясняват експерти дерматолози?

Видове бенки

Има бенки, с които не е нужно да правите нищо! И те са болшинство. Те имат еднакъв цвят, не са травмирани от дрехите и не причиняват естетически дискомфорт. Но има и други бенки, които е желателно или наложително да се отстранят.

Първо, пациентът може да не ги харесва. Това важи особено за бенките по лицето. Може ли да се отървете от тях? Може и трябва. Но само в специализирано учреждение, където най-напред ще бъде извършен пълен преглед на бенката, а отстраненият материал ще бъде изпратен за хистологично изследване.

На второ място са тези бенки, които постоянно се закачат и търкат в дрехи, например колан или сутиен. Желателно е те също да бъдат отстранени, тъй като честото им травмиране може да доведе до трансформирането на нормална бенка в злокачествена!

Трето, т.нар. диспластични или меланомо опасни бенки. Те още от самото начало могат във всеки един момент да се От самото начало те могат по всяко време да се превърнат в един от най-опасните тумори – меланом! Следователно първо те трябва да бъдат премахнати и то незабавно.

Бъдете внимателни: всяка бенка може да стане меланом, ако се опитвате да се отървете от нея сами с помощта на така наречените народни методи. Процесът на образуване на меланома може да възникне дори след отстраняването на невус в козметичен салон. Запомнете, че само дерматолози специалисти имат право да отстраняват бенки.

Ако не ви харесва някоя бенка, най-голямата ви грешка ще е да отидете в салон за красота, където няма дерматолог, пише zdrave.to. Най-добре е с всичките си подозрения и страхове да отидете в медицинско учреждение – клиника, медицински център, където работят специалисти. Това е необходимо, за да може веднага след отстраняването на бенката да бъде проведено хистологично изследване на материала, с цел откриването на злокачествени новообразувания.

Кога е необходимо да бъдат отстранявани бенките?

Ако бенката се е изродила в злокачествен тумор, отстраняването му се извършва само в болницата и никъде другаде. В този случай всяко забавяне е неприемливо. На кои бенки трябва да се обърне първостепенно внимание, според дерматолозите.

наличието на асиметрия (бенката е неравномерна – едната нейна част е по-голяма от другата);

неравни граници на бенката;

цвят (променен, една част от бенката е по-светла от другата);

диаметърът на бенката надхвърля 0,5 cm.

Тревога трябва да предизвикват и кървенето, лющенето, сърбежа, бързото увеличаване на бенката. В никакъв случай не се самолекувайте при първите подозрения, че с някоя бенка нещо не е наред!

Здравите бенки, които не предизвикват съмнение нито за пациента, нито за специалиста, се отстраняват по няколко начина: използване на скалпел, медицински лазер, електро- или радио вълнова коагулация, под въздействието на студ (криодеструкция). При най-малкото съмнение за злокачествено прераждане лекарят насочва пациента към хирургично отстраняване на невуса.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *