Десетки преселници в Димитровград от Гайтаниново се събраха на трогателна земляческа среща, за да не забравят кои са и откъде са тръгнали

В първите дни на пролетта няколко десетки преселници в Димитровград от хаджидимовското село Гайтаниново се събраха на трогателна земляческа среща. През 1945-1950 г. на няколко изселнически вълни от селото към новостроящия се тогава град поемат стотици гайтанинчани, цели фамилии и до днес живеят и работят там и са сред най-задружните общности. Това е и времето, след което Гайтаниново започва постепенно да се обезлюдява и днес наброява едва около 40-50 души.

Земляците препълниха до краен предел читалнята на Градска библиотека “Пеньо Пенев” в Димитровград, а специален поздравителен адрес изпрати кметът на града Иво Димов. В залата на читалнята беше наредено своеобразно родословно дърво на преселилите се родове, които са над 40, сред тях Глухчеви, Шарови, Шиколареви, Чолакови, Каракашеви, Палкови, Кисьови, Карпузови, Жостови, Попови, Балтаджиеви, Техменджиеви, Димови, Мурганови, Лангуреви… Точна статистика не е правена за гайтаниновската диаспора в Града на младостта, но по всеобщо мнение надхвърлят 400-500 души с потомците. И както е прието на землячески срещи, събитието прерасна в голяма веселба, за която се погрижиха безспорният летописец и жива памет на общността Петър Шарков, както и бившият кмет на Гайтаниново и акордеонист Андон Карпузов.

С желание да сплотят общността и да не се забравят, цялата организация по срещата поеха две млади войводки с гайтанинска кръв – Ваня Чолакова и Гергана Шиколарева. Подкрепа им оказваше председателят на църковното настоятелство Петър Жостов, който е потомък на два от най-известните родове в Гайтаниново – този на ген. Костадин Жостов и на Петър Сарафов, бащата на Кръстьо и Борис Сарафови.

Земляческата среща изпълни и една родолюбива дарителска мисия – събраха 1150 лв. за завършването на пълната реконструкция на старата църква “Св. Георги” в родното им село. “Корените трябва да се пазят, а родовата памет да се съхранява, затова трябва да се събираме по-често, за да не се прекъсва нишката”, каза пред “Струма” Ваня Чолакова.

ИВАН ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *