Десетки рибари налазиха брега на Струма при моста на Старата гара край Сандански

Рибари налазиха бреговете на река Струма при моста на Стара гара край Сандански. Насядали на по 2 метра и половина разстояние един от друг, рибарите ловят скобар. Освен скобар излиза и малко каракуда и мряна. Реката в момента е бистра след обилните дъждове преди два-три дни. Рибарите заемат местата си малко преди 8.00 ч. сутринта и са на реката чак до свечеряване. 

И тази зима по река Струма са се базирали рибарите, и то на най-късметлийското място над моста на Стара гара и под него, и ловят скобари, но по възможност тези с тегло над килограм. Репортер на вестника стана свидетел как рибар извади над половин килограм скобар и го прибра в кепчето при останалите риби.

„При нормален риболов по реката може да се закачи някой и друг неособено едър скобар, но да се ловят трофейни риби с тегло над килограм не е лесна работа”, заяви санданчанинът Йордан Георгиев и допълни: „Скобарът в последните години е една от най-търсените и ловени риби по река Струма. Преди година едно от успешните места за ловене на скобар бе при село Струма, но след като нивото на реката заля брега, местата там изчезнаха. Прохладните облачни дни е времето, в което скобарът е най-активен и кълве здравата”, заяви Й. Георгиев.

Вчера всеки от рибарите край моста се похвали с добра слука – повече от 5 бройки. Според друг запален рибар – Велизар Петров, за да се ловят едри скобари през зимата, трябва да се спазят няколко тънкости.

„Местата, където се ловят трофейните риби, обикновено не гъмжат от дребосъци. Едрите скобари най-често стоят на дълбочина едва 20-30 см. Но проблемът е, че те на тези места са почти неуловими. Водата е много бърза и плитка. С помощта на захранка е възможно да дръпнем някой тлъст скобар в малко по-дълбоката част на вира, където е възможно да се закачи на куката. Другата тънкост при ловене на скобар през зимата е захранката, която се приготвя, а тя да е от хляб или да е чисто варено жито. Това е начин да се избягват дребните риби и се оставя шанс до стръвта да стигнат най-едрите екземпляри. Риболовът на едри скобари е най-добре да се осъществява с телескоп с водачи тип „болонеза”, поясни В. Петров.

Според него това е начинът стръвта да се отпуска доста надолу по течението, където едрата риба е спокойна и има по-голям шанс да клъвне. „С помощта на аванса на макарата имаме добър шанс да я извадим успешно, без да се скъса, тъй като се налага да се лови с доста тънки влакна от порядъка на 0,10-0,12 мм, а на по-дебели кълве много рядко, особено ако водата е бистра. Скобарът се лови и на бял червей, но доста по-рядко. Най-важният фактор при ловене на скобар е пазенето на тишина”, заключи В. Петров.  
ЛИДИЯ МАНЕВА 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *