Десетки хотели, ресторанти, магазини, бензиностанции в Пиринско под угроза от запечатване заради данъчни нарушения

Ресторанти, механи, хотели, къщи за гости, закусвални, магазини, фитнес зали, автомивки и бензиностанции, складове на едро и малки павилиончета за цветя в Пиринско ще бъдат запечатани заради данъчни нарушения. Това става ясно от списъка на НАП с близо 1000 търговски обекта, на които ще бъде наложена принудителната административна мярка заради нарушения на Закона за ДДС, основно за неиздаден касов бон или нередности при работа с фискалното устройство. Любопитното е, че в списъка на НАП от 17  февруари  фигурират заведения, които са затворени от 3 месеца заради въведените по-строги противоепидемични мерки. В Благоевград обявени за запечатване са кафе-аперитив „Вижън“ на пл. „Македония”, което се стопанисва от фирмата на бизнесмена Иво Андонов, пицария „Ла феличита”, заведение за бързо хранене „Феникс“. Хотел „Верджилио“, хранителен магадин в кв. „Струмско”, шивашко ателие в гараж на ул. „Петко Д. Петков“ на Величка Петрова, павилионче на автогарата на Валентина Чорбаджийска, цветарски магазин, книжарница „Хени“, магазин за обувки на ул. „Крали Марко“ и магазин за дрехи на ул. „Тодор Александров“ , спортен център „Елегант“ и дори автомат за самообслужване на ул. „Славянска“ на софийското дружество „Смарт модул България” ЕАД допълват списъка на данъчните.

В Банско на прицел са  рецепцията на хотелски комплекс „Пирин резидентс“ в местността Кукурево, хотел „Елена вю“ на фирма „Интрейт БГ“, къща за гости на „Ен ар джи прогрес” ЕООД,  ресторантът в къща за гости „Зорница“ на Иван Секулов, бар „Парти плейс“, апартаментът на Стоянка Димитова в апарт хотел „Сейнт Джон“, магазин за мебели на „Транс мебел”, магазин „Джодго“, магазин за осветителни тела и др. Механа „Лозниците“ на Тома Куртев в Мелник, къща за гости „Бялата къща” в с. Огняново, хотел с ресторант в с. Лещен, както и хранителни магазини, закусвални в Сандански, Разлог, Петрич, Гоце Делчев, склад за плодове и зеленчуци на борсата в Кърналово и малки магазини в с. Кромидово и с. Бабяк. Сред нарушителите са собственикът на фитнес зала в Разлог Иван Майсторов, клиничната лаборатория „Лабдерма“ в Гоце Делчев.

Запечатване грози и представители на автобизнеса – бензиностация „Круиз“ в Сандански на „Сакса” ООД, бензиностанции и газстанции в с. Кърналово и с. Копривлен, автомивка „Фреш“ в Сандански, автомивка в Добринище на Благой Чавдаров и автомивка в Банско на Божидар Спасев.

Принудителната административна мярка за запечатване на търговски обекти може да бъде наложена от НАП за срок до 30 дни, независимо от предвидените в закона глоби или имуществени санкции за констатираните нарушения. Във връзка с разпоредбите на чл. 187, ал. 1 от ЗДДС е предвиден ред за налагане на принудителната мярка за обекти, за които са установени нарушения, включително, когато към момента на запечатване обектите се стопанисват от трето лице, което знае, че обектът ще бъде запечатан. Повечето от фирмите обжалват пред Административен съд както мерките, така и санкциите, като изходът от делата не е еднозначен, но в болшинството от случаите не е в тяхна полза. Едно от последните дела в Административен съд – Благоевград беше на благоевградска фирма, чийто магазин за осветителни тела е запечатан за 2 седмици заради неиздаден касов бон. Данъчна инспекторка под прикритие си бе закупила като клиент 3 броя обикновени крушки на обща стойност от 2,26 лв., но магазинерката не й дала касова бележка. Тогава служителката на НАП се легитимирала и извършила проверка и на касовия апарат, в който са открити оборотни пари в размер на 222,64 лв., които обаче не били отразени във фискалната памет на устройството, т.е. продажбите към момента били нула.Обясненията на продавачката, че касовият апарат не работи, не хванаха дикиш и мярката за запечатване бе оставена в сила от съда.

 БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *