Детекторите на РЗИ отчетоха! Завишени стойности на йонизиращи лъчения от радон в Пиринско

Завишени стойности на йонизиращи лъчения от радон, който е рисков за здравето на хората, са измерени в няколко жилищни сгради в Пиринско. Концентрацията на газ радон, установена по време на извършеното от Регионалната здравна инспекция в продължение на 4 месеца проучване, е най-висока в жилище в Гоце Делчев – 1990 бекерела на куб.м, следвана от дом в Благоевград – 1988 бекерела на куб.м, и частни сгради в Банско, Кресна и Гърмен.

„Всички собственици на жилищни сгради с повишена концентрация на радон са получили уведомителни писма от здравната инспекция. В 16 жилища са поставени отново за измерване на концентрацията на радон по два детектора. Това е единственият начин за определяне на облъчването от естествения източник във всяко една сграда.  

Измерената обемна активност на радон в Благоевградска област не е със стряскащи стойности, съгласно нормативната уредба за радиационна защита средногодишната концентрация на радон във въздуха за сгради е 300 бекерела на куб.м, а определената най-висока средна стойност е 260 бекерела на куб.м за община Банско, следвана от община Кресна – 214”, заяви директорът на Държавен здравен контрол в Пиринско инж. Йорданка Янчева.

Ето какво поясни още здравният специалист: „Резултатите за измерената обемна активност на радон във всяко жилище са сведени до знанието на 1172 собственици, заявили желание да участват в проучването преди една година. Измерените стойности са в диапазон от 10 до 1990 бекерела на куб.м. Минимални стойности на радон са измерени в частни домове в Разлог, Симитли, Хаджидимово и Сандански. Резултатите от проучването зависят от мястото, къде е поставено техническото средство, завишени стойности са измерени в жилища, където не е спазена инструкцията и уредът е поставен в мазе, а не както е редно – в обитаемо помещение. Средната стойност на радон в обследваните жилища в Благоевградска област е 121 бекерела на куб.м, резултатът може да варира и от сезонни вариации”, поясни още инж. Янчева.

Тя уточни, че от голямо значение за отделянето на радон е концентрацията на радий в почвата, различните типове скали и почви имат различна пропускливост и съдържание на радий. Концентрацията на радон зависи и от външната обвивка на сградите и малки пукнатини в основата, защото този газ прониква свободно пред дефектните места. Подобряване на вентилацията и по-често проветряване на помещенията са важни за намаляване нивата на радон в сградите, както и уплътняване на пукнатини в основата и монтиране на допълнителна вентилационна система.

„Проучването, проведено в Благоевградска област, имаше за цел да оцени обемната активност на радон в различни общини за изготвяне на радонова карта на тази територия, изпратени са уведомителни писма до кметовете”, заяви инж. Янчева. Проучването е с цел намаляване на радон в сградите и достигане до минимални стойности. Колкото е по-високо нивото, толкова по-голям е рискът от облъчването на обитателите на жилищната сграда.

СЛАВА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *