Детето-чудо на Сицилия Роберто Адамов наследил музикалния гений на дядо си Сашо от Разлог  

Българското дете-чудо Роберто Адамов, за когото наскоро сицилианците събраха пари за роял, е момче от Пиринския край – баща му Боян Сашов Адамов е от Разлог, а майка му Румяна – от Благоевград. Това съобщи за „Струма” председателят на ОбС в Разлог д-р Мария Копанарова, която по наша молба направи справка в местната служба ГРАО.

Според регистъра в Разлог родителите на Алберто са живели на ул. „Занаятчийска” №5. В градчето има 2 фамилии Адамови, при това и двете са ромски. Боян и Румяна напуснали града и заминали за Италия преди 20 г. Тъй като в Сицилия е едва ли не всяко второ семейство от ромската махала на Разлог, двамата също се насочили към този остров и се заселили в сицилианското градче Ачи Катена в провинция Катания. Там преди 11 г. се ражда и самият Роберто.

Още когато е на 7 г., Роберто изпълнява заръката на баба си да се научи да свири на музикален инструмент като покойния му дядо от Разлог, който бил цар на акордеона. Роберто обаче се насочва към пианото. Той постъпва в училището”Гуглиелминьо” и там музикалният педагог проф. Кармелина Кочучио забелязва виртуазните му пръсти и решава да се заеме с персоналното обучение на българчето. Помага й директорът на училището Ирина Патане и за кратко време изпълненията на момчето покоряват градчето, а малко по-късно и цяла Италия. Детето започва да печели конкурс след конкурс, а в последния получава парична награда, с която решава да изпълни мечтата си – да има собствено пиано. Парите обаче не стигат и учителите му инициират акция по интернет за доброволно събиране на средства.

Първият чек за 50 долара идва от Чикаго, после заваляват дарения от сицилианците, повечето от които са от родното градче на Роберто и околностите. Резултатът е красиво пиано, което детето вече е разположило в скромния им дом.

Бащата на Роберто работи като шофьор, а майка му чисти домове. Талантливото българче учи и пътува под контрола главно на учителите си. Тъй като наскоро му предстои двугодишен музикален курс в САЩ, в момента момчето усилено учи английски език. Следващия месец пък му предстои участие в конкурса за пиано “Сезар Франк” в Брюксел, за който всеки ден се упряжнява часове наред на новото пиано.

Сега, след като вече е изпълнил тази си мечта, Роберто вече има следваща – да изнесе концерт в България, и то в Разлог, където местните още помнят как е свирел дядо му Сашо.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *