Детска градина №8 в Благоевград се разширява с нова база за още 100 места

С нова база за около 100-ина хлапета ще се разшири Детска градина 8 „Вечерница“ над театъра в центъра на Благоевград. Експерти от строителния отдел на общината вече са направили няколко огледа на големия двор, за да преценят къде ще е най-удачното място да се вдигне новата постройка, така че минимално да се засегнат площадките за игра на децата на открито и големите половинвековни дървета, които хвърлят дебела сянка.

Идеята е увеличението на капацитета на детското заведение да е с европейски средства по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”, по която екипът на зам. кмета по европейските проекти и програми З. Кралева кандидатства за финансиране.

Детска градина 8 „Вечерница“ е с най-голям двор от всички централни градини – около 4 дка, и има място да се изгради нова сграда, която да отговаря на всички изисквания за модерно детско заведение. Основната двуетажна сграда е строена през 1964 г., общата й площ е 880 кв.м и в нея се обучават 4 групи, обясни директорът Елена Донева.

През 1976 г. била направена първата пристройка до оградата върху 330 кв.м, тя не е масивна и в нея има 2 групи. Още една група хлапета са настанени в новата  пристройка, която е масивна, с площ от около 160 кв.м, и е строена преди 10 г. Около 190 деца се обгрижват и обучават общо в седемте групи в ДГ „Вечерница“, уточни Е. Донева.

Планираното разширение се предвижда да е максимално функционално и икономично за ползване. Паралелно с изграждането на новата сграда се предвижда обновление на съоръженията и площите за игра на децата в двора. Много вероятно е една от сега съществуващите пристройки да се превърне във физкултурен салон и музикална зала.

В момента в Благоевград няма криза с недостиг на места в детските градини, напомниха от кметството. Въпреки това кв. „Освобождение“ е без детско заведение и няма къде да се планира изграждането на такова, тъй като няма свободен общински терен в района. Разширяването на базата на ДГ „Вечерница“, която е близо до квартала, би било решение при възникване на такъв проблем в бъдеще.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *