Детските градини в Беслен, Теплен и ОУ “Гоце Делчев” да станат защитени, кметът на Хаджидимово Л. Терзиев: Рисковано е децата да пътуват през зимата, пътят има много стръмни участъци

Кметът на община Хаджидимово Людмил Терзиев да предприеме действия по включването на детските градини в селата Беслен и Теплен в списъка със защитени такива, това решиха на последното си заседание местните парламентаристи.
В детска градина “Надежда” тази учебна година ще се възпитават 25 деца. 6 от тях са в подготвителна група с 6-годишни, а 7 – в подготвителна група с 5-годишни. Записаните малчугани в детското заведение в съседното село Теплен пък са 17, от които 7 в подготвителните групи.
“Село Беслен е планинско и отдалечено от Хаджидимово на 20 километра, където е най-близката детска градина, а село Теплен отстои на 17 километра от Хаджидимово”, казва кметът Людмил Терзиев в своята докладна записка. Общинският управник уточнява, че е рисковано децата от Беслен да пътуват през зимата, тъй като има два стръмни участъка по пътя към селото, дълги съответно 3,5 и 1,5 километра. Освен това се забелязва тенденция на ръст на раждаемостта в двете населени места, което предполага повече деца за детските заведения.
Председателят на ОбС – Хаджидимово Мехмед Имамов каза за “Струма”, че основно училище “Гоце Делчев” в Беслен е предложено за включване в списъка на защитените училища за учебната 2017/2018 година. Решението е взето отново на сесия на Общински съвет. Нужните действия за вписването ще трябва да извърши отново управникът на община Хаджидимово. “Надяваме се това да стане. Беслен отстои на 20 километра от Хаджидимово. В училището учат около 100-тина ученици”, коментира Имамов.
Детските градини в Беслен и Теплен отговарят на изискванията за защитени. Според Закона за предучилищното и училищното образование такива могат да бъдат детски заведения, закриването на които принуждава повече от пет деца да пътуват всеки ден разстояние на повече от 20 километра или 8 деца на повече от 14 км.
Основно училище “Гоце Делчев” също отговаря на условията за включване в списъка на защитените школа.
ЕРОЛ ЕМИЛОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *