Деца скандализираха жителите на Бело поле, 5 дена вилняха, потрошиха училището, изпиха ракията от събора, висяха по прозорците… хората притеснени: Въпрос на време е да се превърне в сборище на наркомани

Група непълнолетни и малолетни скандализираха жителите на Бело поле. В продължение на 5 дни и нощи децата вилняха в сградата на бившето училище, изпиха ракията от събора, изхвърлиха дневници и плочи през прозорците и превърнаха двора в същинско сметище.

До погрома се стигна, след като кметът на селото Иван Стойчев отворил училището и разрешил на децата да си играят вътре. С вандалските си прояви подрастващите предизвикаха широко обществено недоволство и темата се превърна в най-коментираната сред жителите на Бело поле.

Заради липса на ученици основно училище „Васил Левски” е закрито през 2008 г. Оттогава сградата е под ключ с катинар и верига. Отваря се за събора на 15 август, тъй като в две от стаите се съхраняват казаните, продукти и посудата за празника на селото. Дворът е любимо място за игра на поколения деца, които играят мач, карат колела. И докато в миналото белите се изразявали в катерене по оградата и дърветата, „еволюцията” довела до чупене на баскетболните кошове и улуци. През последните години общинската сграда на бившето училище е обект на множество посегателства и откровен вандализъм. Най-голямото „постижение” на „изявяващата” се групичка откъм 10-15 деца било през зимата на т.г., когато пробили дупка в иначе масивната стена и с помощта на мощни пиратки си направили вход към мазето на училището. Впоследствие отворът бил замазан, но децата продължили да си „играят” и със завидна лекота видели сметката на новите фитнес уреди, включително и на металната тенис маса. Като част от забавленията им било да слагат снопчета с пиратки по плота, за да видят как ще гърмят. Така съоръжението вече е на бабунки, ръждясало и негодно за ползване, макар че родители учили децата си да играят тенис именно там. Наред с това дворът периодично е осеян с всевъзможни боклуци, понеже младежите гръмнали дъното на варела за смет, а контейнерите, намиращи се до оградата, очевидно им се виждат далече.

„Нашите деца и внуци също пораснаха тук. Вярно, може и да са правили по някоя беля, но такова чудо никога не е било. Сякаш децата се „израждат” и всяко следващото поколение деградира все повече и повече”, констатираха с тъга белополци и разказаха как за последно полицията е идвала преди няколко месеца. Тогава децата разбили вратата, влезли в училището и освен че трошили наред, някои ходили по голяма нужда из стаите.

Разбира се, в селото с около 650 местни жители всички се познават и за никого не е тайна кои са въпросните деца, родителите и близките им. В опит да реши проблема преди десетина дни кметът Иван Стойчев провел среща с децата в присъствието на кварталния полицай и инспектор от Детска педагогическа стая. Подрастващите се оплакали, че няма къде да си играят. Така с уговорката, че повече няма да трошат и ще пазят чисто, управникът им дал ключ от сградата, като за по-малките бил определен вечерен час до 20 часа, а на по-големите – 23 часа.

„Обещахме да пазим и да изчистим училището, а в замяна на това кметът ще ни оборудва две стаи, за по-малките и за по-големите и ще си стоим тук и през зимата”, обясниха гордо децата, след като получиха свободен достъп до училището.

В началото на миналата седмица те отпразнуваха подобаващо новата си придобивка, като заформиха бурен купон с бира в училището, а на терасата група ученици оформили клуб на пушача. Всичко това на фона на силна музика, идваща от мощна уредба. В късните часове освен виковете и крясъците районът бе огласен и от тъпан. Към 23 часа, след направени забележки и заплахи, че ще бъде извикана полиция, джамбурето бе разтурено, но училището продължи да свети цяла нощ.

Жители на селото видяха как деца висят от прозорците на втория етаж, хвърлят грамофонни плочи от терасата… В продължение на дни из двора имаше разхвърляни училищни дневници, документи, съдържащи лични данни – трите имена, ЕГН, адрес на сума хора от Бело поле и Рилци, учили някога в училището.

Особено показателно за настъпилата разруха бе захвърлената в коша „Бяла книга на българското образование”, а като резултат от „чистенето” двата контейнера за кратко време бяха напълнени с художествена и научна литература.

Хубавото, ако изобщо има такова в създалата се абсурдна ситуация, е, че все още има четящи деца, смятащи книгите за нещо свято. С помощта на родителите си те ровиха по кошовете и успяха да спасят емблематични творби като „Щастливият принц” на Оскар Уайлд, „Приключенията на доктор Дулитъл” и много произведения на български класици.

Разразилият се вандализъм, съчетан с употребата на алкохол и дори организиран бой между момичета в една от вечерите, потресе белополци. „Те не си играят, а трошат. На всичкото отгоре идват и деца от Рилци и града. Въпрос на време е училището да се превърне в сборище на наркомани. Да не говорим, че децата се провесват от прозорците на втория етаж. Люлеят се на изгнилия парапет на терасата. Ако не дай си боже се случи нещо, кой ще носи отговорност”, питаха се шокирани белополци и се чудеха защо кметът е поверил училището на деца в 6 клас. С натъжени сърца хората разказаха как именно в ОУ „Васил Левски” са преминали най-хубавите им години, тук са се научили на четмо и писмо, получили са основите на своето образование, а сега тяхното училище, построено с доброволния труд на местните хора, е оставено на произвола на съдбата и се руши безнаказано.

След създалото се напрежение и обществено недоволство в събота /22 май/ в училището дойде секретарката на кмета Росица Костадинова. Тя заяви, че хората непрекъснато й звънели с молба сградата да бъда затворена и ключовете взети от децата. Самата тя обаче нямала правомощия да направи това, затова извикала живеещия в съседство бизнесмен Марио Богданов. Двамата влязоха вътре и се натъкнаха на потресаваща гледка. Оказа се, че в петте дни, в които „стопанисваха” училището, малолетните и непълнолетните са успели да изпият няколкото шишета с ракия, останали от предишния събор, да строшат мивка, прозорци и брави. Незнайно защо децата са ровили и в шкафовете с посуда и огънали част от вилиците до неузнаваемост. Целият първи етаж е посипан със стъкла от разбитите витрини, а подът е осеян с книги, сред които и стихове на Ботев – рядко издателство, ограничен тираж от 1960 г. Виждайки погрома, М. Богданов веднага се обади на кмета, който разпореди на секретарката да вземе ключовете.

„Щом не могат да пазят, няма да влизат вътре. Това е, край!”, каза Ив. Стойчев, който и в неделя бе в двора и помагаше за изграждането на нова 4-метрова ограда. Тя се монтира при футболната врата откъм улицата и целта й е да спира летящите топки към отсрещната къща. Кметът призна, че се срамува от проявите на децата и начина, по който изглежда училището, и подчерта, че на първо място е семейното възпитание. Управникът разкри и че знае което точно дете е строшило мивката и вече е разговарял с баща му. „Сега той ще поеме разходите за нова мивка, в противен случай ще бъде съставен акт и два пъти в седмицата със сина си ще ходят в Детска педагогическа стая”, заяви Ив Стойчев.

На въпроса какви мерки смята да предприеме срещу ширещия се вандализъм, кметът заяви, че ще монтира камери, една от който ще бъде насочена към училищния двор. Наред с видеонаблюдението предстои да бъде извършен ремонт, ще бъдат сменени част от счупените прозорци, като на първия етаж ще се обособи клуб на пенсионера.

„В района ще има и засилено полицейско присъствие и ще се следи за спазване на наложения вечерен час”, увери кметът, управляващ Бело поле 5-и мандат.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Едно към едно

    Кметът патриот закърмил децата с люта синджирлийка! Важно е народът да пие, да се бие и да и да гласува за НАС! А училището…който учил,учил!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *