Джаз фестивалът в Банско застрашен от провал, общината и наследниците на инициатора д-р Е. Илиев в сблъсък кой да патентова марката

Няколко месеца след кончината на д-р Емил Илиев, инициатор и организатор на един от най-големите форуми у нас – Международния джаз фестивал в Банско, бъдещето му е заложено на карта и не е ясно дали тази година той въобще ще се състои. Съмнения върху провеждането му хвърли и явно  непостигнато съгласие за съвместна бъдеща работа между местната администрация и семейството на д-р Илиев, които все още не са постигнали консенсус за това кой ще се нагърби с организацията по провеждането му.

По информация на „Струма” и двете страни искат да патентоват марката „Международен Джаз фестивал Банско“, но тези намерения на общината не са посрещнати добре от семейството на д-р Илиев и досегашния съорганизатор на форума в лицето на Екатерина  Карагяурова, управител и съсобственик на фирма „БГ Саунд стейдж“ ООД.

Справка на официалната страница на Патентното ведомство показва, че искания за патентоване на марката действително са направени, но имената на заявителите са скрити. Първото е с дата 30.12.2020 година, а второто – от 23.02.2021 година.

Кметът на Банско Иван Кадев потвърди, че общината е подала искане, но категорично отказа на този етап да коментира каквото и да било по казуса. Призна, че са правени срещи със съпругата на покойния д-р Илиев, но не пожела да разкрие какво е коментирано и защо се стигна до брожения, както и до хвърлените срещу общината обвинения за задкулисие. В неофициален разговор градоначалникът на Банско само сподели, че това, което се пуска като информация в публичното пространство, не отговаря на истината и допълни, че преди община Банско да входира искането си до Патентното ведомство, са били входирани още две, но също не каза от кого.

Не на тази позиция е отсрещната страна, която е явно недоволна от действията на общината и виждането им за Джаз фестивала.

Наш репортер се свърза по телефона с дългогодишния съорганизатор  Екатерина Карагяурова, която е присъствала лично на срещата между кмета Иван Кадев и съпругата на д-р Илиев – д-р Таня Илиева. Тя не скри огорчението си, че фирмата й е пренебрегната като бъдещ организатор от община Банско и е предпочетена друга фирма. Карагяурова бе категорична, че няма как да се сработи с фирми и общински служители, и ги обвини, че нямат абсолютно никакъв опит в това. Тя  поясни, че предложението на общината е да се направи организационен комитет с почетен председател д-р Илиева и в него да влязат още кметът Иван Кадев, адвокатът на д-р Илиева, фирмата на Александър Веселинов, хотелиер и служителка в читалището. Това според нея е абсолютно неприемливо и ще срине имиджа на фестивала до продукция на художествената самодейност.

„Нашето желание е да продължим да организираме фестивала по начина, по който успешно го е правил д-р Илиев 23 години. На срещата в София ние заявихме за пореден път това желание, но те предлагат първо организационен комитет, после фондация, а д-р Илиева да стане почетен председател. Почетен председател на какво, каква е тази синекурна длъжност, моля? Какво значи фондация? Ами ние имаме фондация за Банско, аз лично имам фондация, но те искат не просто да се прави фестивалът, моето усещане е, че искат да се контролират едни пари. Те това го и казаха – искали прозрачност. Искам да видя каква непрозрачност виждат в използването на 100-те хил. лева, които дават? А на фирмата на Александър Веселинов дават 150 хил. лв., и 250 хил. са давали. Там прозрачност има ли?”, приключва с въпрос Карагяурова и продължава:

„Как работи един организационен комитет? Аз лично не знам как работи един такъв комитет. Това не е събитие, което се създава сега, та да се организира в момента. Това е събитие с история. Аз не мога да си съвместя дейността с библиотекарката от Банско, с местната рекламна агенция и още някой друг. Фондациите също не вършат работа, те просто събират пари. Четири месеца се прави това и не се мисли, че време за организиране на фестивала няма. На тази среща никой не се интересуваше какво ще има на сцената в Банско тази година. Интересуваше ги ще стане ли фондация, където парите да бъдат слагани? Фестивалът е с изключително малък бюджет и не знам как е възможно такива апетити да има към него? Това е бюджет от 100 хиляди евро, това е смешка, но д-р Илиев правеше нещата по най-евтиния начин, защото договорираше лично с изпълнителите и умееше да го прави”, каза Карагяурова.

Тя е категорична, че общината няма капацитет да организира фестивал от подобен ранг, и изказа мнение, че ако това се случи, Джаз фестивалът е обречен на провал. Карагяурова призна, че д-р Илиев досега не е патентовал фестивала и няма авторски права върху него, тъй като никога не е очаквал да се случи нещо подобно.

„Какво значение има, че тази марка не е патентована? Идеята, инициативата, организацията, ноу-хау-то, преговорите със спонсори, с изпълнители, абсолютно всичко е на д-р Илиев. Това е първият кмет, който иска да промени нещата. Нито един от всички, които са работили досега – Тасев, Краваров, Икономов, нито един не е пожелал да обсеби фестивала. Д-р Илиев не е запазвал марката „Международен Джаз фестивал“ в Патентното ведомство и това е било, защото всички знаят, че този фестивал е негов и никой никога не е имал претенции да му го изземе. Дори и аз не съм подала искане, въпреки че имам доказателства – имам договори отпреди години, но аз не съм го направила, защото имам съвест. Това е нещо, което принадлежи на семейството на д-р Илиев. Сега, естествено, при това положение адвокатите на д-р Илиева са подали искане за патент и този патент ще бъде получен от наследниците на д-р Илиев, не от общината“, коментира Карагяурова.

На въпрос дали са водени разговори с изпълнители за тазгодишното издание на фестивала, тя поясни, че са водени, но са прекратени именно заради неяснотите.

„По едно време водехме разговори, защото смятахме, че общината няма основание да откаже да прави фестивала, а сега и да го изземе сама, но в един момент просто спряхме. Аз работя години наред и съм в много добри взаимоотношения с различни европейски агенции, и държа на доброто си име. Не може от общината повече да бавят и да въртят някакви задкулисни и мръсни игри. Това е в интерес на града. Нека направим това общество наистина гражданско. Когато една чисто гражданска инициатива, която е подел д-р Илиев, е толкова успешна, е грехота една община да протяга ръце към нея. Общината сама няма да се справи, защото тя няма капацитета. Притеснявам се, че ако се захванат хора, които не знаят с какво се захващат, фестивалът ще се превърне в една слаба продукция на художествената самодейност и постепенно Банско ще изгуби едно прекрасно лятно събитие, което пълни хотелите през лятото“, каза още Карагяурова.

В интервю, дадено от самата д-р Илиева пред онлайн издание, става ясно, че участието на фирмата на Александър Веселинов в организацията е било като условие, поставено пред нея от община Банско. В интервюто д-р Илиева казва, че  Александър Веселинов лично й се обадил по телефона и казал: „Аз нищо не разбирам от джаз, имам две дискотеки, занимавам се провеждането на платени попфолк концерти, но ще се науча да организирам и фестивала“.

Каква ще е съдбата на Джаз фестивала в Банско, все още не е ясно. От общината казаха, че ще коментират официално казуса след Великден.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *