HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Джипитата удрят с такса 3 лв. родителите за извинителна бележка на учениците

Джипита от Дупница взимат такса от 3 лв. за извинителна бележка на ученик, сигнализираха в „Струма“ родители. Те твърдят, че това е практика от старта на учебната година. Както „Струма“ писа, по препоръка на Министерството на образованието бяха въведени изисквания досегашните зелени бележки, които се ползваха от учениците за извиняване на отсъствия, да бъдат заменени с документ по образец с печат на лекар.

Репортерът ни се свърза с общинската съветничка д-р Лорета Николова, която работи като джипи, и я попита дали взима пари за медицински бележки и колко. „Засега аз не взимам пари за извинителни бележки, но с колегите ще го обмислим и най-вероятно ще сложим някаква цена”, потвърди д-р Лорета Николова.

Д-р Силвия Стефанова, зам. председател на Сдружението на личните лекари в Кюстендилска област, заяви по повод ценоразписа от 3 лв., въведен от някои от колегите за издаване на медицинска бележка на ученик: “Не е незаконно личните лекари да взимат определена такса за медицинска бележка. Детето трябва да дойде с родител на преглед. Прегледът не се плаща, но ако се налага ученикът да отсъства, се заплаща издаването на медицинска бележка. Всеки общопрактикуващ лекар сам решава каква цена да иска за тази услуга”, заяви д-р Силвия Стефанова.

Тя изрази личното си мнение и за искането на личните лекари в България да се въведе такса при преглед на деца от личния им лекар. По този повод д-р С. Стефанова заяви: „Изказвам личното си мнение, че трябва да се заплаща такса при преглед на деца при личния лекар, но не да я плащат родителите, а институцията, която е решила, че децата трябва да се преглеждат, без да плащат такса при джипито си”.

По повод таксата от 3 лв., която искат джипитата в Дупница за издаване на медицински бележки на ученици, директорът на РЗОК – Кюстендил д-р Сашо Котев заяви: “Ако тази услуга – издаване на медицинска бележка на ученик, не влиза в пакета безплатни услуги за децата, определени от МЗ, то общопрактикуващите лекари имат право да сложат цена. Може в ценоразписа им тази услуга да се таксува и по 50.00 лв., стига да има търсене и кой да я плати”, заяви д-р С. Котев.

Така се оказа, че новото изискване на Министерството на образованието за извинителните бележки на учениците удари по джоба отново родителите.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Тцтцт

    Te това е да си лекар в БГ в днешно време!От всичко пари правят,а вечно реват ,че нямат заплати!Е затова хич да нямате..

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *