Джипита посрещат с термометри петричките танцьори от Китай

Петричките танцьори от фолклорен ансамбъл „Пролет“ към читалище „Братя Миладинови“ вчера се прибраха от Китай с полет през Турция и бяха посрещнати в родния град със затегнати превантивни мерки за сигурност от опасния коронавирус. Според д-р Веселка Мончева от Регионалната здравна инспекция колегите й предварително издирили личните лекари на 18-те деца и 4-имата им придружители и изпратили предписание да започнат ежедневно наблюдение над пациентите си, включващо задължително мерене на температурата и при най-малките съмнения джипитата да търсят консултация с инфекционист и да информират РЗИ.

Тъй като от днес и в Петрич е обявена грипна ваканция, тя ще послужи като изолатор на пътешествениците от съучениците им.

“Aко се развият симптоми, ще има специален кабинет в болницата в Петрич, както и ще се правят бързи тестове за грип, а след седмици вероятно ще има и тестове за самия вирус”. Това заяви вчера на специална пресконференция в София държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Припомняме, че петричката група отлетя за Пекин на 22 януари, за да участва в международен фестивал по случай китайската нова година. Представянето на гимназистите пред многохилядна китайска публика бе планирано на 1 февруари, след което бе обратният полет за България. Малко след пристигането на танцовите ансамбли от цял свят, в Китай обаче отмениха тържествата и въведоха строга забрана за събиране на много хора на едно място. Тъй като и концертът на петричани на 1 февруари е отменен, групата ни сама решила, че оставането й в Китай е безпредметно и е по-добре да напуснат страната, където навсякъде трябвало да се движат с маски и непрекъснато им мерели температурата. С помощта на организаторите от китайска страна петричките танцьори успели да презаверят самолетните си билети от следващата сряда за неделя с прекачване в Истанбул, и така вчера успешно се прибраха по домовете си. От групата не знаеха дали останалите танцьори от Англия, Германия, Румъния, Гърция и Русия, с които били настанени заедно в хотела, също предсрочно са се върнали.

Според директора на дирекция „Образование и култура“ в община Петрич Нина Попова, която придружаваше танцьорите в Китай, и последният термоконтрол, през който всички минали на летище София, показал, че няма болни в групата.

Принудително съкратеният на 3 дни престой на децата в Пекин е струвал на всяко от тях по 1300 лв., тъй като те сами трябвало да си поемат самолетните билети в двете посоки. Домакините поели всички останали разходи като храна, нощувки, подаръците, с които посрещнали българчетата, както и развеждането им из някои от забележителностите на Пекин до събота, когато те още бяха отворени за посетители. От 26 февруари обаче в 30 китайски провинции беше обявена първа степен за готовност за справяне с извънредни ситуации, преустановени бяха всички полети от двете летища в Пекин до провинциални летища в страната, както и пътуването на туристическите автобуси от и за Пекин. Ако българските танцьори не бяха излетели към Истанбул в неделя, ситуацията щеше да стане доста комплицирана, тъй като вчера властите издадоха забрана за всички туристическите групи, планиращи да напуснат Китай.

В момента ситуацията в страната е доста сериозна. В провинция Ухан, където са регистрирани най-много заразени с коронавируса, усилено се строят 2 болници с 2300 легла, които трябва да отворят до 5 февруари. В тях ще бъдат настанявани хора със симптоми на заболелите от коронавирус, които са треска, кашлица, задух и затруднено дишане, а в по-тежки случаи пневмония, остър респираторен синдром или бъбречна недостатъчност, които често водят до смърт. Освен от животно на човек, някои коронавируси могат да се предават от човек на човек, обикновено след близък контакт със заразен.

До вчера от новата зараза според официалните данни са загинали 81 души, а потвърдените заразени са 3000. Няма данни за засегнати български граждани, които в Китай са 373-ма души.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. дон тони

    на майка им п*тката търсят там когато много добре знаят че върлува смъртоносен вирус. на тяхната глава ще си е ако се заразят, за това че са се съгласили да пътуват до там. само дано не заразят някой невинен

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *