„Джи Пи Груп“ ще строи тунел „Железница“

Обединение с водещ партньор “Джи Пи Груп” печели поръчката за строителството на тунел “Железница”, който е част от магистрала “Струма” за над 200 млн. лв.

Това реши окончателно Върховният административен съд, съобщава Mediapool. Компанията публично каза, че се отказва от поръчката, но до този момент това не е заявено официално в Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), каза неотдавна бившият вече шеф на АПИ Светослав Глосов.

“Джи Пи Груп” обяви отказа си от поръчката, след като премиерът Бойко Борисов нареди изваждането ѝ от всички търгове с европейско и държавно финансиране, заради разследване на ОЛАФ за корупция по скандала “Джи Пи Гейт”, разкриващ схеми, осигуряващи европейско финансиране за компанията. Последва и разследване от страна на прокуратурата, като на двама от началниците на компанията бяха повдигнати обвинения за пране на 14 млн. евро.

В петък от “Джи Пи Груп” не отговориха на запитването дали ще се откажат от поръчката, както обявиха, или ще подпишат договор, ако бъдат поканени от АПИ.

Обединението ДЗЗД “АМ Струма тунел 2018” с участници “Джи Пи Груп”, “Глобал Кънстръкшън” и “Виа-План” беше избрано да строи тунел “Железница” срещу 185 млн. лв. без ДДС през август 2018 г.

Решението на АПИ обаче беше обжалвано от отстранената гръцка компания “Актор”. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши да се подпише договора с изпълнителя. Агенцията реши да изчака съдебното решение по случая, а малко след това се разгоря скандалът “Джи Пи Гейт”, свързан с други обществени поръчки с еврофинансиране, разкрити от сайта “Биволъ”.

Последва нареждането на премиера Борисов компанията да бъде извадена от всички търгове, а “Джи Пи Груп” официално обяви, че се отказва от търга. Сега обаче Върховният административен съд (ВАС) посочва в решението си, че няма никакви данни и доказателства за това.

“По отношение на твърдението, че публично е бил заявен отказ от страна на определения за победител във въпросната обществена поръчка, настоящият състав намира, че същото не се подкрепя от никакви данни или доказателства в тази насока, поради което не следва да бъде коментирано, а дори и да съществува такъв отказ, то той няма правно значение на този етап от производството”, пише в съдебното решение.

В него е посочено още, че решението на КЗК, с което е отхвърлена жалбата на “Актор” като неоснователна, е правилно. В техническата документация на “Актор” са установени не един, а шест пропуска и отстраняването на компанията е правилно, констатира ВАС. “Актор” ще трябва да плати и 19 800 лв. хонорар на адвокатите на обединението, начело с “Джи Пи Груп”, както и 200 лв. възнаграждение на юрисконсулта на АПИ.

Сега на ход е пътната агенция, която в момента на практика е без ръководство, след като по нареждане на премиера Бойко Борисов оставки подадоха председателят на Управителния съвет Светослав Глосов и членът Веселин Давидов заради хаоса с е-винетките. Така единствено бившият шеф Дончо Атанасов остана в директорския борд, който бе оглавяван от него до преди половин година.

Ако “Джи Пи Груп” изпълни обещанието си и откаже да подпише договор, тогава АПИ трябва да покани втория класиран в процедурата – “ГБС Инфраструктурно строителство”. От компанията обаче обявиха че категорично ще откажат поръчката, ако бъдат поканени за подписване на договор. Те обаче не обосноваха това свое решение.

Това поставя в патова ситуация пътната агенция и премиера Бойко Борисов и в риск изграждането на тунела. Той се намира по средата на строящия се в момента участък между Благоевград и Крупник на магистрала “Струма”. Забавянето на изграждането на съоръжението, което трябва да е готово до края на 2023 г., поставя под риск и европейското финансиране магистралата, която се строи със средства от оперативна програма “Транспорт”.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *