
Необходими продукти:
- 2 свински джолана (задни)
- 2 големи глави чесън (3 малки) необелен
- 250 мл. вино (бяло или червено)
- 100 мл. вода
- сол, смлян черен пипер, червен пипер, чубрица, 10-ина зърна черен пипер, пуснати в тавата
- 1 с. л. масло
- зеленчуци – моркови, гъби
Начин на приготвяне:
Месото се подправя със солта, черния и червения пипер и чубрицата. В тава се наливат виното, водата, маслото, зърната черен пипер и добавям чесъна. Не белете люспите. Те са много важни при печенето на чесъна, защото той се задушава вътре в собствената си обвивка. После като го натиснете с вилицата, ще излезе от скилидката и ще е много вкусен. Освен лъжицата масло (която може да се замени и с малко олио) друга мазнина не се слага. Месото ще отпусне достатъчно докато се пече. По желание може да пуснете един дафинов лист или три-четири листа салвия. Ако количеството течност ви се струва малко, долейте си по ваша преценка. Общото количество течност да не надвишава 1 пръст.
Тавата се залива с алуминиево фолио и оттук нататък фурната върши цялата работа. Пече се 1 час на 180 градуса, още 2 часа на 160 градуса. Фолиото се маха си дебавят зеленчуците – моркови, манатарки.
След като се добавят зеленчуците, се пече още 45 минути на 160 градуса, но фолиото остава върху месото и зеленчуците, за да могат и те да се задушат. Накрая фолото се маха и се запича за още 15-20 минути само за външен вид, като месото се полива със соса, за да не изсъхва.
Това ястие може да се приготви и в гювеч.