Джонсън против втори референдум за независимост на Шотландия

Позицията на Лондон относно втори референдум за независимост на Шотландия не се е променила. Правителството смята, че през 2014 г. жителите на региона ясно се изказаха за своето бъдеще в рамките на Обединеното кралство. Това заяви премиерът Борис Джонсън.

На парламентарните избори в четвъртък оглавяваната от него Консервативна партия спечели абсолютно мнозинството в Камарата на общините и по този начин окончателно разчисти пътя за Brexit, който ще се случи и на 31 януари догодина, съобщава БГНЕС.

Опозиционната Шотландска национална партия също извоюва добър резултат и увеличи местата си. Нейната лидерка Никол Стърджън, която е и първи министър на Шотландия (тоест премиер), потвърди, че партията ще постави въпроса за втори референдума и правителството няма да има възможността на го игнорира. Стърджън и партията й настояват Шотландия да бъде в ЕС и докрай ще държат за такъв референдум, след като Великобритания ще напусне общността след около месец и половина.

Борис Джонсън обаче опонира, че такъв референдум няма да бъде легитимен, след като британското правителство няма да одобри провеждането му.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *