Джуркана коприва с яйце

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
коприва – 2 двойни шепи
пресен лук – 1 стрък
пресен чесън – 1 стрък
джоджен
царевично брашно – 1 чаша
сол
олио – 4 с.л.
яйца – по желание
сирене – по желание
червен пипер
черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Копривата се изчиства и измива. Сварява се в литър вода.

Пасира се, едно време баба ми ползваше джуруляк, дървеният прародител на пасатора, затова и това ястие се нарича джуркана коприва с яйце. Добавяме сол и черен пипер.

В дълбок съд се загряват две лъжици олио и в тях се задушава предварително измитите и нарязани лук и чесън. Към задушения лук се прибавя копривата.

Кипва се и се слага постепенно и при непрекъснато бъркане около чаша царевично брашно, следете си гъстотата, брашното може да варира.

Варим при непрекъснато бъркане около десет минути, да не е сурово брашното.

Готовата основа пасирам, ако има бучки ще изчезнат.

Сервирам кашата от коприва с по едно яйце на порция, направено на очи на тиган, и заливам с олио с червен пипер – загрява се олиото, слагам пипера и веднага дърпам от котлона. Добавям и малко сирене.

Всичко това е много добра комбинация, но е по желание, много вкусна каша е и без добавките, само с препечена филийка.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *