Диабетици от Дупница сигнализират: От аптеките ни връщат, не ни дават лекарства със старите протоколи

Диабетици от Дупница алармираха, че са затруднени при закупуването на лекарства. “Уж удължиха срока за издаване на протоколи за лекарства, но от аптеките в града ни връщат. Искат нов протокол. Цял ден обикалях аптеките в Дупница да си взема лекарствата за диабет, но ми отказваха с мотива, че трябва да ги закупя от аптеката, в която съм ги купувала предишния месец. В аптеката, в която ги купувах, ми отказаха, защото протоколът бил с изтекла дата. Ген. Мутафчийски от Кризисния щаб съобщи, че се удължава срокът за протоколите и може да се използват тези, които сме взели предния месец. Наложи се да обиколя няколко аптеки в Дупница, а съм от рисковата група. Този жест беше направен от Щаба, за да не се заразим, а на практика какво се получава”, заяви пред репортер на „Струма” дупничанката Юлия Христова.  

Ендокринологът д-р Кирил Кирилов заяви, че няма такива сигнали от пациенти, които са връщани от аптеките. „Идват почти всеки ден хора, но никой не е споменал пред мен, че е върнат от дадена аптека. Може и да има такива случаи, но не са ги споделили с мен”, заяви д-р Кирилов.

Директорът на РЗОК в Кюстендил д-р Сашо Котев разясни: „Има два открити телефона, на които всеки, на когото не са дадени лекарствата със стар протокол, може да се обади и да подаде сигнал. Срокът за протоколите за лекарства е удължен с два месеца. Никой няма право да връща болните и да изисква нов протокол”, категоричен бе д-р Котев.

В сдружение “Здравец” на диабетиците, което се оказа с фиктивна дейност, са записани само 80 души.

Председателят на сдружението Георги Костадинов заяви, че няма точната бройка на болните от диабет в Дупница. “Събираме се на няколко месеца веднъж и изнасяме беседи за диабета. Ако имаме дарения, раздаваме витамини на членовете на сдружението”, допълни той.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *