Диабетът удря първо в рамото

Синдромът на замръзналото рамо (иначе казано, адхезивен капсулит на раменната става) може да бъде един от сигналите за развитие на диабет от II тип, предупредиха специалисти от Британската диабетна асоциация.

Диабетът от II тип е разпространено заболяване, но много хора не осъзнават, че са болни, тъй като неговите симптоми невинаги карат човек да се чувства зле. В същото време тези симптоми, свързани със стабилно високо ниво на захарта в кръвта, могат да засягат различни части на тялото, включително рамото. Един от сигналите за развитие на диабет може да бъде синдромът на замръзналото рамо, който възниква, когато връзките около раменната става се възпаляват, подуват и стават твърди. Подобно възпаление може силно да затрудни нормалното съществувание и да доведе дотам, че рамото някой ден ще се окаже толкова твърдо, че ежедневните действия, като закопчаване на ризата например, ще се окажат непреодолим проблем.

Болка в рамото се наблюдава в клиничната картина на редица не само неврологични, но и соматични заболявания. При жените се среща 1,5 пъти по-често, отколкото при мъжете. По думите на д-р Ричард Бернщайн хората с диабет страдат два пъти по-често от този синдром. Специалистът обяснил, че това става поради въздействието на колагена в рамото, при което настъпва „слепване“ на костите в ставата. Колагенът може да стане лепкав заради въздействието на молекулите на захарта, в резултат на което движението ще бъде ограничено и рамото ще започне да се напряга.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *