ДИВОТО ЗОВЕ! 90 авджии новобранци в Кюстендилско взимат пушките за първия ловен излет, вадят по 12 лв. за проба за трихинелоза в Благоевград

90 нови ловци в Кюстендилско излизат в неделя на първия ловен излет за годината за отстрел на едър дивеч, обяви секретарят на Ловно-рибарско дружество „Елен“ Венко Калинчев.

„Общо за цялата страна обявиха 6 лаборатории, в които да се правят изследвания за трихинелоза на отстреляното месо. Пробите ги караме в Благоевград, тъй като в нашата служба ни отказаха категорично. От подразделението на Българската агенция по безопасност на храните в Кюстендил не се правят такива изследвания, д-р Войнова дори ни показа и писмото – заяви Венко Калинчев. – Лабораторията в Благоевград е много прецизна и изследва пробите и по химически начин, като издава документ за тях, плащат се 12 лева за бройка. В понеделник ще изчакаме до 8 часа сутринта да ги донесат, разбира се, там, където има отстрел. Даваме специални торбички и пликове и след това ги транспортираме до Благоевград“, уточни още секретарят на СЛРД „Елен“.

На първия ловен излет председателите на дружинките ще трябва да запознаят авджиите и с указанията, спуснати от Националното ловно-рибарско дружество. „Този инструктаж ще отнеме поне 30 минути, но е необходимо. Той касае съхранението и използването на ловното оръжие, начина на ловуване и как да вземат проби от отстреляните диви свине. На първо място се поставя безопасността. Наблягаме и на новите ловци, както и на тези, които са дошли от други дружинки. Съставен е и план за ползване на дивеча, той е одобрен. Мисля, че в тези указания, които са малко по-големи, няма нещо да липсва“, заяви още Венко Калинчев.

Готови са и разрешителните за лов. „Там, където се отстрелят повече от плана или се достигне плануваното количество, се прави нова таксация. Установява се дали има дивеч, или не, и се прави нов план“, уточниха от СЛРД.

Постоянният състав на ловците в Кюстендилско запазва цифрата от 2200 души, разпределени в 30 дружинки.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *