Диетоложка обясни защо кафето трябва да се пие до 10 часа сутрин

За ползите и опасностите от кафето може да се говори безкрайно. Повечето хора по света започват сутринта с чаша ароматно и силно кафе.

Тази напитка наистина освежава и ви позволява да увеличите енергията и да сте по-пълноценни през деня. 

Джесика Сепел, сертифициран диетолог от Австралия, обаче предупреждава, че при неправилна консумация на кафе това може да доведе до висок риск от наднормено тегло и увреждане на черния дроб. Освен това учените са доказали, че твърде много кофеин може да навреди на тялото. 

Три чаши на ден от тази напитка удължават живота

Експертът препоръчва да се консумира само една чаша кафе дневно и то задължително до 10 часа сутрин. 

„Консумирането на твърде много кофеин може да доведе до увеличаване на кортизола и адреналина, което може да предизвика всякакви хормонални проблеми, в допълнение към увеличаване на теглото“, споделя в блога си диетологът. 

Джесика е на мнение, че пиенето на чаша кафе всеки ден по обяд може сериозно да повлияе на съня и желанието за захар.

Това са 4-те най-ефективни и здравослвни начина да се будим рано сутрин

По-големият проблем обаче не е самата напитка, а добавките към нея – крем, захар, подсладители. Единственото изключение от напитките, които се сервират в кафетата, е обикновеното черно еспресо.

Ограничение

Пълното отказване от кафето не си струва. Основното нещо е да се спазва мярката. Самата Джесика предпочита да започне деня си с чаша топла вода и лимон, за да забърза метаболизма и едва след това около 9 часа да изпие чаша еспресо с малко количество бадемово мляко.

Но от следобедното кафе трябва да се откажете, защото кофеинът се задържа дълго време в тялото и усложнява процеса на заспиване./zdrave.to

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *