Диетолози: Внимавайте със студените чай и кафе

Експерти по храненето предупреждават да се внимава с консумацията на студено кафе и студен чай, защото тези напитки са висококалорични, пише БГНЕС.

Производителите на тези напитки добавят в тях захар или сметана, подсладители и различни видове стабилизатори на киселинността, за да се прикрие горчивият им вкус.

“Студеното кафе е по-калорично от капучиното или обикновеното кафе с мляко. Затова на потребителите се препоръчва да избират кафе без изкуствени подсладители, с най-малък брой калории и с такова съдържание на кофеин, за да се получи оптималната комбинация от освежаване и антиоксиданти”, настояват експертите.

По отношение на студения чай те смятат, че за максимално положителен за здравето ефект трябва да се подбира този, който е с най-голямо количество антиоксиданти.

Студеният чай в бутилка съдържа почти 10 пъти по-малко антиоксиданти в сравнение с чая в пакетче. Това означава, че полезните свойства на чая са сведени почти до нула.

Затова се препоръчва любителите на студен чай да си го приготвят вкъщи и да го оставят в хладилника да се охлажда, без да му се добавя лед.

“По-полезно е да се пие прясно приготвен чай, тъй като с времето изстиналият чай губи антиоксиданти”, заключават диетолозите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *