HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Дизайнерът Георги Стойчев е новият председател на СБХ в Благоевград, УС сменен

Художникът дизайнер Георги Стойчев е новият председател на Представителството на Съюза на българските художници в Благоевград. Той сменя  досегашният председател Антон Гошев, който си е направил отвод от нова номинация по време на отчетно-изборното събрание. Представителството бе учредено през декември 2009 г., оттогава досега през всичките 7 години и половина се оглавяваше от А. Гошев. Пред колегите си той дал отчет за свършеното през няколкото мандата управление.  „Постигнатото никак не е малко, през тези години превърнахме изложбените зали в Благоевград в общинска галерия, която по наше горещо настояване общината ремонтира основно“, каза А. Гошев. „Благодарение на усилията ми като председател в областния център на Пиринско вече всяка година се провежда пленер. Направихме две изложби в Пловдив и една в София на „Шипка“ 6. Възстановена бе зоналната изложба „Струма“, което също е наша заслуга. През тези години се раздадоха толкова много награди на художниците, колкото години преди това не бяха давани, и те са не само от община Благоевград, но и от банки и частни спонсори. На сесия за прием на нови членове в СБХ с наша препоръка съставът на Представителството и съюза се увеличи с още 7 колеги: Светлин Абаджиев, Янко Стоицов, Мариана Везарова, Диана Захариева, Анна Топалова, Ваня Рибарска и Димка Ставрева“, отчете още бившият председател.

Новият председател Г. Стойчев ще управлява с помощта на нов управителен съвет, в който влизат бившият председател А. Гошев, Пламен Бонев, Христо Шапкаров и Ваня Рибарска. Програмата и целите за следващите 2 години новоизбраното ръководство тепърва ще обсъжда. Присъствалите на събранието творци коментирали тясно сътрудничество и общи инициативи със сдружението на художниците в Благоевград „Македония Арт“, на което на практика почти всички също са членове.

Първата цел на новото ръководство, което до дни ще се регистрира в СБХ, е подготовката за зоналната изложба „Струма“, която обединява творци от трите области Благоевград, Кюстендил и Перник и чийто домакин тази година през октомври ще е Благоевград.

Отказът на А. Гошев да продължи да ръководи Представителството на СБХ, случайно или не, съвпада с ескалиралото преди около месец напрежение в част от гилдията, повод за което стана назначената от директора на общинскката галерия Иван Милушев комисия от местни художници, членове на СБХ, да журират творбите на участниците в традиционната общинска изложба за 24 май. Още преди откриването А. Гошев отказа да участва, а след церемонията няколко художници демонстративно свалиха творбите си. Последваха остри реплики, художниците внесоха подписка в общината с искане за по-голяма подкрепа на творческата гилдия, но получиха студен душ с напомняне на бонусите и преференциите, които са им осигурени.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *