Дизайнерът Сашка Ковачева: Синът ми подари IQOS, притеснен за здравето ми, защото пуша от 50 г., 20 дни ми трябваха да свикна, но се сбогувах с кашлицата, лошия вкус и катрана по дробовете ми

Известната благоевградска дизайнерка Сашка Ковачева е заклет пушач още от тийнейджърските години. Научила вредния навик като ученичка в Художествената гимназия в София и многократно през годините опитвала да се отърве от него, но без успех. Сериозен белодробен проблем преди няколко години наложил спешно да вземе решение за промяна на дългогодишните навици.

 • Г-жо Ковачева, откога ползвате бездимната цигара?
 • Вече точно 3 години и 5 месеца използвам устройство за нагряване на тютюн. Смело мога да кажа, че бях една от първите в Благоевград, които се присъединиха към клуба на потребителите.
 • Синът Ви ползва ли устройството?
 • О, той не пуши и е върл противник на цигарите. Но като знаеше, че няма изход в борбата ми с този порок, ми направи подаръка от загриженост за здравето ми. Другият ми син пуши и се е опитвал много пъти да спре и да премине на бездимно устройство, но безуспешно засега. В офиса му почти всичките му колеги са минали на IQOS и могат да си го използват вътре, а малцината традиционни пушачи като него могат да излизат само 4 пъти в работно време, за да пушат навън.
 • От колко години пушите?
 • Цял живот. 50 години пуша. Подаръкът бе алтернатива на цигарите. В началото много трудно свикнах, 1-20 дни непрекъснато ми се искаше да запаля цигара, но бях упорита най-вече заради мисълта, че може отново да вляза в болница с пореден спазъм, тъй като съм хронично белодробно болна. Вкарах всичкия си инат в действие и за 20 дни забравих вкуса на обикновената цигара, даже започна да ме отвращава.
 • Как мислите, защо Ви бе толкова трудно да свикнете с с бездимно устройство?
 • Защото това е един по-различен навик. При всички пороци, както знаем, освен жаждата на организма от определения наркотик, в случая никотин, си изграждаме и навици да държим цигарата, да има облак дим, който да всмучеш и издишаш… Всичко това с годините стават изградени условни рефлекси, а при бездимното устройство пак дърпаш и издишаш, но няма цигарен дим. Има лека пара, която няма нищо общо с тежкия пушек, който ни лепи катрани по белите дробове. Най-хубавото при бездимните устройства е, че няма остатъчен вкус от цигари и лош дъх, но пък никотиновият ми глад е заситен. Първоначално се борех малко с устройството, защото това все пак е технология, електроника. Характерното палене с клечка кибрит или запалка ми липсваше и всеки път ровех в чантата си да търся запалка, докато им свикна. Но ето, вече толкова време правя икономии, като не купувам запалки (смее се). От пепелници също нямам нужда, защото фасовете мога да си ги прибера в кутийката, която си нося с устройството. Благославям деня, в който спрях цигарите и преминах на тази алтернатива без дим.
 • Лесно ли свикнахте с отказа на цигарите?
 • Не ми беше много лесно в началото и дори все още наричам алтернативите бездимни цигари, въпреки че това не е пушене, защото няма пушек. Тук се използва устройство, което нагрява чрез нова технология тютюневи стикове, при което се отделя пара с никотин, но без дим и катрани като при цигарите.
 • Вкъщи използвате ли устройствата?
 • Вече да. Дори когато си чета книга в леглото, “паля”. Не можах да се освободя от този навик, все пак 50 г. пушене не е малко и имам нужда да задоволявам никотиновия глад. Но си мисля, че по-младите, с по-малко “стаж” като пушачи, ако си поставят за цел да намалят цигарите, с помощта на бездимно устройство успешно биха се справили. Пробвах да ги намаля, като най-голямото ми постижение е вместо с кутия на ден да карам с 2 кутии 3 дни. Друг важен момент е, че бездимните продукти не дразнят и заклети непушачи около мен. Има много преимущества!
 • Препоръчвали ли сте устройството на някого?
 • О, разбира се! Имам приятели, които са на смесено пушене и от време на време запалват стандартна цигара, но повечето минаха на бездимно устройство и вече като мен не се и сещат за стария навик. А най-хубавото е, че откакто съм на него, изчезнаха и кашлицата, и сутрешното “каруцарско” храчене, характерно за пушачите. Вече се чувствам като непушач!

Елена Григорова: Най-доволна съм,
че в дома ми от 2 г. не смърди и не
се налага непрекъснато да пера
пердета, завивки, шалтета…

59-годишната Елена Григорова пуши от 16-годишна. Тя е от Благоевград и е служител в Колежа по туризъм. От 2 години спира цигарите с бездимно устройство.

 • Елена, опитвали ли сте да откажете цигарите?
 • Кой пушач не е?! Започнах да пуша, когато бях на 16 г. Крадяхме цигари от кутията “Слънце” на дядо ми да се учим. След време, като сме говорили по темата с баща ми, бях шокирана, като ми каза, че той пропушил на 6-7 годинки, но успял да ги откаже 20 и няколко годишен. Аз минах през всички марки на нашия пазар, пушила съм и “Стюардеса”, и БТ, “Арда” с филтър… Докато преди малко повече от 2 г. от приятелки разбрах за бездимните устройства.
 • Защо решихте да замените цигарите?
 • Убедиха ме, че това е начин да намаля вредата за себе си от пушенето и реших да опитам, защото вече чувствах дробовете си затлачени и кашлях много. И не съжалявам, защото приятелките ми се оказаха прави. Разликата е огромна и се чувствам като непушач. Вече не кашлям и ми е леко на гърдите, без да чувствам никотинов глад и да съм нервна, както се случваше винаги преди при опитите ми да се откажа от вредния навик.
 • У дома употребявате ли?
 • О, това е най-голямото предимство при тези устройства, защото няма дим. Досега вкъщи винаги се е пушело, но откакто минах на бездимните алтернативи, нито дрехите, нито жилището ми смърдят на цигарен дим. Каквито и аромати и парфюми да използва човек, миризмата на цигара в затворени помещения остава и се натрупва навсякъде. Докато като използвам бездимно устройство, остава от парата лек аромат, но много бързо се проветрява и не се наслагва като цигарения дим по стените, пердетата, мебелите и секциите. По-рано непрекъснато бях с парцала в ръка, много често перях завеси, завивки, шалтета… в опит да се отърва от тежката миризма на цигарен дим, която, въпреки че съм върл пушач, много ме дразни. Успехът не бе дълготраен, защото димът се всмуква дори и в стените, и се налагаше често да правим ремонти. Най-доволна съм, че вече го нямам този проблем!

Доц. Евдокия Петкова:
Вече нямам усещането да съм препушила

Доц. Евдокия Петкова е преподавател в Техническия факултет на ЮЗУ “Н. Рилски”. От около 2 години спира цигарите и преминава на бездимни продукти.

 • Доц. Петкова, не е тайна, че сте заклет пушач, защо решихте да смените традиционните цигари с нова технология?
 • Имах здравословни проблеми и исках да се откажа от тютюнопушенето. За жалост не успях да го направя и затова преминах на бездимно устройство IQOS.
 • Някой Ви го препоръча ли?
 • Не, бях видяла, че приятели го ползват, и реших да опитам. Не съм търсила съвети или препоръки, направо си го купих с надеждата, че може да е стъпка към пълно отказване от този навик.
 • От колко години пушите?
 • Много, може би 30-40 години вече.
 • Правили ли сте и други опити да откажете цигарите?
 • По-скоро не.
 • Как се повлия здравословното Ви състояние след смяната?
 • По-добре се чувствам. Нямам усещането, че съм препушила, не кашлям, но пък и не съм се отказала от тютюна, каквато беше първоначалната ми идея.
  Подготви ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *